Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • "Коледни истории за брас и глас: Зима в Естония" 2023

  Брас перспективи
  28 ноември, 2023

  Отново е краят на годината - времето, в което се отправяме към Северна Европа, за да продължим музикалното пътешествие, което започнахме през 2021, с най-красивите старинни коледни песни на Севера. Създаваме наши зимни празнични традиции, първата от които е дигиталните ни премиери винаги да са на 26 ноември. Така е и през 2023!

  От 26 ноември в музикалните платформи вече звучи новият ни албум “Коледни истории за брас и глас: Зима в Естония" - артист Brass Perspectives BG. Стъпваме на естонска земя с втори албум във все по-популярния в музикалните платформи дигитален формат EP (Extended Play Record). Естонските песни, които са в основата на двете елегантни зимни пиеси, които можете да чуете, избра нашият колега тубистът Мадис Вилгатс, чийто майсторски клас туба и брас ансамбли очакваме с голям интерес през пролетта на 2025 🙂 А защо на естонска земя? Защото въпреки представите ни за страната като част от прибалтийското трио заедно с Литва и Латвия, всъщност Естония е в лингвистичната и културна група, която е най-екзотичната в Европа: угро-финската. И някак съвсем логично пътешествието ни коледните музикални традиции на Северна Европа през Финландия ни отведе на естонска земя, откъдето ще продължим музикалното ни пътуване през 2024. 

  В албума “Коледни истории за брас и глас: Зима в Естония участват както вече свързани с проекта ни колеги, така и нови музиканти - изпълнители и аранжори, които се присъединиха към нас по покана на артистичния директор на “Брас перспективи” Кръстина Денчева. Запазената марка на проекта ни е ясна - това са петте тромбона. В основата на квинтета ни отново е квартетът тромбони от Симфоничния оркестър на Българското национално радио проф. Атанас Кафезлиев, Калоян Горчев, Кирил Михайлов и Димитър Стоев. През 2023 към нас като четвърти тромбон се присъединява прекрасната Катрин Шул, която в момента е в оркестъра на Държавна опера Стара Загора. Ако сте го пропуснали, непременно вижте интервюто с Кати за проекта ни “Истории за брас”. Към петте тромбона се присъединяват младите тромпетисти Мартин Бодуров и Павел Петков (ученик в 9 клас в НМУ “Л. Пипков”) и колегите ни перкусионисти от Симфоничния оркестър на БНР Снежина Богданова и Радосвет Кукудов. Естонска история за глас ще ви разкаже Ивелина Цонева - сопрано (Spectrum Vocal Band). Аранжор през 2023 е новият ни колега Пламен Проданов (Държавна опера Пловдив), който се присъедини към екипa благодарение на Виктор Трайков (Underground Cello Quartet).

  “Коледни истории за брас и глас: Зима в Естония” съдържа две пиеси, които ни повеждат из величествените древни гори и поля на прибалтийската държава, покрити с одеалото на дълбок, искрящо бял сняг в онези прекрасни, ведри моменти, когато Природата е притихнала в зимния си сън и в свежестта на студеното утро можем да чуем стъпките си в проскърцващия сняг и звънчетата на препускащата отдалеч шейна, бързаща към дома. 

  ✨Първата пиеса в албума е със заглавие Läbi lume sahiseva / “В проскърцащия сняг" (в свободен превод на поетичния текст на Юлиус Янсон). В основата й е старинна естонска фолклорна мелодия, която ни връща назад в 15 - 16 век и трае точно … 18 секунди. Майсторството на нашия нов колега аранжорът Пламен Проданов я превърна в елегантна, светла и величествена тема с вариации за квинтет тромбони. Вярваме, че и Вие ще “видите” в техния звук зимната снежна картина в естонските гори и поля, която избрахме за този албум. 

   Läbi lume sahiseva - вариации за 5 тромбона по естонска традиционна песен, аранжимент Пламен Проданов, тромбонисти: Атанас Карафезлиев, Кирил Михайлов, Калоян Горчев, Катрин Шул, Димитър Стоев

  ✨Втората пиеса в “Коледни истории за брас и глас: Зима в Естония” е Tiliseb tiliseb aisakell (“Зимни звънчета”). Изпълнената с чар и весело настроение много популярна детска песен по музика на Лео Вирхаус и текст на Юлиус Оро разказва за препускаща по зимния снежен път шейна, в която пътуват баща със синовете си. Звукът на звънчетата на сбруите на препускащите коне оглася смълчаните гори и поля в дълбокия сняг, през който шейната лети на път за дома в очакване на Коледа. Аранжиментът на песента отново е на Пламен Проданов, а музикантите, които я изпълняват са точно 10! Всички участващи в този албум колеги, които споменахме по-горе. Според сполучливото определение на един колега, песента Tiliseb tiliseb aisakell (“Зимни звънчета”) ще ви напомни едновременно за две други познати и обичани коледни песни: “Jingle Bells” и “Над смълчаните полета”. Надяваме се, че и естонската им посестрима ще Ви зарадва и може би дори ще намери място в сърцето ви.

  Tiliseb Tiliseb Aisakell - музика Лео Вирхаус, текст Юлиус Оро, аранжимент Пламен Проданов, тромбони: Атанас Карафезлиев, Кирил Михайлов, Калоян Горчев, Катрин Шул, Димитър Стоев, тромпети Мартин Бодуров, Павел Петков, перкусии Снежина Богданова, Радосвет Кукудов, гост - вокал Ивелина Цонева

  🎄❄️🎄⛄️🎄✨🎄

  “Коледни истории за брас и глас” 2023 не спират до тук. На 1 декември излиза и сингъл с новата ни, трета по ред версия на песента “Рождество Христово” по музика на Добри Христов и текст на Елин Пелин. Този път в празничното усещане, вдъхновено от коледната Светлина и атмосферата на домашния уют с ухание на ябълки, канела и печива, добавяме щипка рок изненади. Какви са те разберете ТУК!
  Във всички музикални платформи ние сме артист Brass Perspectives BG!

  Kак звучаха нашите интерпретации на “Рождество Христово” през 2021 и 2022 можете да си припомните като последвате линковете по-долу:
  “Рождество Христово” - "Коледни истории за брас и глас" 2021, музика Добри Христов, аранжимент Константин Бейков, текст Елин Пелин, Spectrum Vocal Band, Кирил Михайлов - тромбон;
  “Рождество” - Коледни истории за брас и мраз" 2022, музика Добри Христов, аранжимент Христо Йоцов, Underground Cello Quartet, Петър Македонски - тромпет.

  Присъединете се към нас в пътешествието ни на Север към естонските земи. И винаги се завръщайте у дома! Слушайте албума "Коледни истории за брас и глас: Зима в Естония" (Christmas Brass: Estonian Winter) 2023 в музикалните платформи. Потърсете ни като артист Brass Perspectives BG. А ако Spotify e любимата Ви платформа, ние сме ТУК! С пожеланията ни към всички Вас за прекрасни предстоящи празнични дни, изпълнени със Светлина, здраве и благоденствие!

  🎄❄️🎄⛄️🎄✨🎄 ❄️🎄⛄️🎄✨🎄


  За проекта:
  Коледните ни истории за брас и глас повеждат слушателите на зимно пътешествие към европейския Север чрез традиционни старинни коледни песни от 16 до началото на 20 век в нови атрактивни аранжименти за 5 тромбона и изненадващи музикални колаборации. Този нетипичен квинтет тромбони е запазената марка на проекта, в който винаги участват точно 10 изпълнители. Целта ни е популяризирането на съвременните български аранжори и изпълнителите медни духови инструменти в класическата, старинната и популярната музика в страните на Северна Европа, в които има утвърдени публики за брас музиканти, а капела поп, джаз и съвременни fusion интерпретации. Затова присъствието на проекта ни в музикалните платформи е от ключово значение.

  Всичко за сингъла "Рождество Христово" 2023 в “Коледни истории за брас и глас" вижте ТУК.
  Припомнете си инструменталните пиеси в “Коледни истории за брас и мраз” / Christmas Brass: Through the Winter Darkness 2022 ТУК.
  Информацията за началото на проекта през 2021 и албума "Коледни истории за брас и глас" / Christmas Brass & Vocal Jazz вижте ТУК.
  Запознайте се с образователната ни благотворителна кауза ТУК.
  Във всички музикални платформи ние сме артист Brass Perspectives BG!
  А какво предстои ще разберете на 26 ноември 2024 …

  🎄❄️🎄⛄️🎄✨🎄

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram