Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • "Коледни истории за брас и мраз" 2022 с Underground Cello Quartet

  Брас перспективи
  26 ноември, 2022

  Всеки албум е неповторимо приключение с музика, което ни среща с различни хора - вдъхновяващи, впечатляващи, даряващи ни светлина. Точно година след премиерата на първия албум в проекта “Коледни истории за брас и глас” е време за нов албум и нова премиера отново на 26 ноември с “Коледни истории за брас и мраз” / Christmas Brass: Through the Winter Darkness - артист Brass Perspectives BG. Продължаваме нашето пътуване с най-красивите средновековни песни на Севера, като постепенно създаваме наш зимен музикален свят и неговите малки традиции, първата от които е дигиталните ни премиери винаги да са на 26 ноември. Всъщност запомнете тази дата или пък я отбележете в календара си, защото артистичният ни директор Кръстина Денчева и аранжорите в проекта вече сътворяват музикалните зимни чудеса, които ще звучат през 2023 и 2024. Запазената марка на албумите в “Коледни истории за брас и глас“ е ясна - това са петте тромбона. А кои са колаборациите с гост - музиканти е тайна, която ще разкриваме всяка година … на 26 ноември.

  Албумът “Коледни истории за брас и мраз” вече Ви очаква в музикалните платформи. Той е във все по-популярния в музикалните платформи дигитален формат EP (Extended Play Record). Пиесите в него са изцяло инструментални. Посветени са на страховитата красота на Зимата, на нейната мрачна, меланхолична страна в дългите нощи на Севера и на безкомпромисната мощ на снежната буря. А в тази природна картина през поривите на вятъра ще доловите отдалеч светлия звук на медните духови инструменти с мелодиите на коледните песни, защото и в най-силната виелица, преспи и тъма празникът на Рождество идва. 

  Музикалните картини в новия ни албум “Коледни истории за брас и мраз” са 3. Вдъхновени са от любим филм (Star Trek Into Darkness) и детски спомени от звука на вятъра и снежинките по стъклото в зимните нощи, когато у дома е най-топло, а при баба и дядо е най-сигурно. Ролята на снежната буря в две от тези музикални картини е поверена на прекрасните музиканти от Underground Cello Quartet. Те са нашите специални гост - музиканти в колаборацията ни през 2022. Благодарни сме им за приетата покана и професионалния ентусиазъм (или може би ентусиазирания професионализъм), с който се присъединиха към коледния ни проект. Със своето елегантно и силно експресивно присъствие Атанас Кръстев, Виктор Трайков, Теодора Атанасова и Наума Найман превръщат мрачната красота на Зимата в излъчващата мощ музика от аранжиментите на Даниел Николов и проф. Христо Йоцов. А звукът на четирите виолончели, ах, този звук. Чуйте сами магията, която сътворява! 

  Музикалните картини в “Коледни истории за брас и мраз” 2022:  
  O Kerstnacht, schoner dan de dagen - традиционна нидерландска коледна песен от 18 век в аранжимента на Даниел Николов за 4 виолончели и соло тромбон. Радваме се, че Дани - основен аранжор в първия ни албум през 2021 - продължава все така вдъхновено да води нидерландската линия в проекта ни.     

  “Рождество Христово” по музика на Добри Христов ще чуете в специалния аранжимент на Христо Йоцов за 4 виолончели и соло тромпет. Проф. Йоцов хвърля своеобразен мост във времето между първия и втория албум в проекта ни, защото тази песен в аранжимент на Константин Бейков за 5 гласа и соло тромбон ни върна у дома от пътешествието ни на Север през 2021.

  "Коледни истории за брас и глас" 2021, "Рождество Христово" музика Добри Христов, аранжимент Константин Бейков, текст Елин Пелин, Spectrum Vocal Band, Кирил Михайлов - тромбон

  През 2022 ще чуете съвсем различна пиеса с експресивен, тъмен колорит, в която Зимата властва над света, а над смълчаните снежни поля в падащия мрак отдалеч се долавя звука на тромпет, прославящ идващия светъл празник във великолепната интерпретация на Underground Cello Quartet и Петър Македонски.

  "Коледни истории за брас и мраз" 2022, "Рождество", музика Добри Христов, аранжимент Христо Йоцов, Underground Cello Quarteet, Петър Македонски - тромпе,

  Dejlig Er Den Himmel Blå е третата пиеса в албума “Коледни истории за брас и мраз” 2022. Традиционната датска коледна песен от 18 век, посветена на красотата на зимното звездно небе, е в аранжимент на Емил-Джордж Атанасов. А той пресъздава тази природна картина на Бъдни вечер с блясъка на медните духови инструменти - 5 тромбона, тромпет и флюгелхорн. Защото чудото на Рождество е все по-близо... 

  И нека споменем за още една от малките традиции в нашия проект: в “Коледни истории за брас и мраз” 2022 отново участват точно 10 музиканти: тромбонистите проф. Атанас Карафезлиев, Емил-Джордж Атанасов, Калоян Горчев, Кирил Михайлов и Димитър Стоев, виолончелистите Атанас Кръстев, Виктор Трайков, Теодора Атанасова и Наума Найман и Петър Македонски - тромпет и флюгелхорн.

  Присъединете се към нас в пътешествието ни на Север към страховитата красота на Зимата и очарованието на старинните коледни традиции на Нидерландия и Дания. И винаги се завръщайте у дома!
  Слушайте албума "Коледни истории за брас и мраз" (Christmas Brass:Through the Winter Darkness) в музикалните платформи. Потърсете ни като артист Brass Perspectives BG. А ако Spotify e любимата Ви платформа, ние сме ТУК!
  С пожеланията ни към всички Вас за прекрасни предстоящи празнични дни, изпълнени със Светлина, здраве и благоденствие!

  🎄❄️🎄⛄️🎄✨🎄 ❄️🎄⛄️🎄✨🎄

  За проекта:
  Коледните ни истории за брас и глас повеждат слушателите на зимно пътешествие към европейския Север чрез традиционни старинни коледни песни от 16 до 19 век в нови атрактивни аранжименти за 5 тромбона и изненадващи музикални колаборации. Този нетипичен квинтет тромбони е запазената марка на проекта, в който винаги участват точно 10 изпълнители. Нашата цел е популяризирането на съвременните български аранжори и изпълнителите медни духови инструменти в класическата, старинната и популярната музика в страните на Северна Европа, в които има утвърдени публики за брас музиканти, акапела поп и джаз и съвременни fusion интерпретации. Затова присъствието на проекта ни в дигиталните платформи, чиито възможности тепърва осъзнаваме, е от ключово значение. 

  Първият албум "Коледни истории за брас и глас" / Christmas Brass & Vocal Jazz в колаборация с вокална група Спектрум се появи в музикалните платформи на 26.11.2021. Търсете ни като артист Brass Perspectives BG!
  Повече за началото на проекта ни вижте ТУК.
  Запознайте се с образователната ни благотворителна кауза ТУК.

  А какво предстои ще разберете на 26 ноември 2023...

  🎄❄️🎄⛄️🎄✨🎄 ❄️🎄⛄️🎄✨🎄

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram