Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Преподавателите медни духови и корепетиторите в V Лятна академия Копривщица 2024

  Кръстина Денчева
  31 март, 2024

  Петото издание на Лятната академия за духови инструменти в Копривщица ще се състои от 26 август до 1 септември 2024. Целта ни е да поощряваме развитието на най-младите музиканти и наши бъдещи колеги чрез най-модерните методи на преподаване в Европа в класическата, съвременната и популярната музика. От самото начало на Академията в сърцето й са обученията по медни духови инструменти: традиционните майсторски класове по тромбон, тромпет и камерни ансамбли. През 2024 в третата година на индивидуалните занимания тромпет внасяме щрихи от популярната музика, а корепетитори вече са екип. Колегите преподаватели медни духови инструменти и корепетиторите в V Лятна академия в Копривщица са: 

  Проф. д-р Атанас КАРАФЕЗЛИЕВ
  Инициатор и ръководител на Лятната академия за духови инструменти в Копривщица. Проф. Карафезлиев е един от най-изявените български тромбонисти – изпълнители и преподаватели. Учи в НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров” в Бургас и в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София. Кариерата му е свързана с многобройни награди от престижни национални и международни конкурси, фестивали и записи като солист и с камерни формации. От 1991 е водач на тромбоновата група в Симфоничния оркестър на БНР. През 1994 започва преподавателската си кариера в НМА “Проф. П. Владигеров” и в НМУ “Л. Пипков”. През 2020 - 2022 проф. Карафезлиев ръководи катедра “Камерна музика и съпровод” в Инструменталния факултет на НМА, а от 2022 - катедра "Духови и ударни инструменти". Неговата мисия е популяризирането на съвременната българска музика за соло тромбон и брас ансамбли. Лятната академия в Копривщица е продължение на активната му преподавателска дейност за откриване и развитие на новите поколения талантливи български деца, готови да посветят съдбата си на медните духови инструменти като професионалисти  на европейската и световната сцена.  

  Мартин БОДУРОВ
  Той се среща за първи път с музиката в Хора на софийските момчета, а малко по-късно избира тромпета. Завършва НМУ “Любомир Пипков” при проф. А. Македонски и НМА „Проф. П. Владигеров” в класа на Михаил Йосифов. Участва в майсторски класове на Висенте Кампос, Крисчън Скот, Вим ван Хаселт, Майкъл Мосман, BRASS of the Royal Concertgebouw Orchestra и Теро Линдберг. Творческият му път го отвежда в различни светове от популярната ни музика с групи и изпълнители като SoulBmoll, Елена Сиракова, Миро, Дивна, “Чергар” за Шоуто на Николаос Цитиридис. Проектът, в който влага сърцето си напоследък, е Етническа палитра. С интерес очакваме щрихите популярна музика, които Мартин Бодуров ще добави в програмата и репертоара на V Лятна академия за духови инструменти.

  Николай ИВАНОВ
  Той е с нас от началото на Академията през 2020 - в първите 3 години като участник в майсторските класове тромбон и брас ансамбли. Музикален кадър на ученическият оркестър на СУ “Любен Каравелов”, Николай започва в оркестъра с тромбон под ръководството на Добрин Иванов и проф. Атанас Карафезлиев, завършва НМА “Проф. Панчо Владигеров” с тромбон, а в момента е солист - оркестрант в Симфоничен оркестър Пазарджик. От началото на 2023 е ръководител на ученическият оркестър на СУ “Любен Каравелов”. За втора година Николай Иванов ще бъде асистент-преподавател камерни ансамбли и диригент на духовия оркестър на  СУ “Любен Каравелов” - традиционния домакин и активен участник в Лятната академия.

  Снежана АБРАШЕВА
  Тя е корепетитор със забележителна професионална кариера и огромна отдаденост към музиката за медни духови инструменти. Родена е в София в музикантско семейството. Учи в НМУ “Любомир Пипков”, завършва НМА „Проф. П. Владигеров” в класа по пиано на Джулия и Константин Ганеви. От 1989 година е щатен акомпанятор и старши преподавател в катедра „Духови и ударни инструменти” на Инструменталния факултет на НМА. Участвала е в много концерти, фестивали, конкурси и майсторски класове у нас и в чужбина. През 2018 за цялостното си творчество е удостоена с наградата „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Има многобройни записи за БНР и БНТ. Г-жа Абрашева е в екипа ни от началото на Академията през 2020.

  Татяна БОЖКО
  Предвид новия спектър от майсторски класове дървени духови инструменти, към екипа ни се присъединява още една дама: Татяна Божко завършва Московска държавна консерватория "П. И. Чайковски". Преподавател по пиано в консерваторията в гр. Донецк, Украйна,  НМУ “Любомир Пипков” и в Музикалното училище в гр. Пафос, Кипър. Заедно с проф. Лидия Ошавкова изнасят множество камерни концерти в България, Литва, Латвия, Естония, Беларус, и записи за БНР. Татяна Божко партнира на Красимира Стоянова, Светозар Рангелов и Александрина Милчева, с която сътрудничи и в преподавателската й дейност. Божко акомпанира в майсторски класове на Волфганг Шулц, Давиде Формизано, Андраш Адорян, Филип Бернолд, Емануел Паю в университета "Билкент” в Анкара, Турция. Татяна Божко е дългогодишен корепетитор в катедра "Дървени духови инструменти" в НМА „Проф. П. Владигеров”. За нас е чест да я приветстваме в екипа на V Лятна академия Копривщица 2024! 

  Напомняме, че сесията ранни записвания за участие в V Лятна академия за духови инструменти в Копривщица от 26.08 до 01.09.2024 е с преференциални условия! Краен срок за регистрация ранна сесия: 16.04.2024

  Втората сесия записвания за участие ще се проведе от 01.06 до 16.07.2024

  Подробната информация за Академията вижте ТУК.
  Преподавателите дървени духови инструменти 2024 вижте ТУК
  Бъдете готови за наситена програма с много свирене.
  И не забравяйте чувството си за хумор!

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram