Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Преподавателите медни духови и корепетиторите в V Лятна академия Копривщица 2024

  Кръстина Денчева
  31 март, 2024

  Петото издание на Лятната академия за духови инструменти в Копривщица ще се състои от 26 август до 1 септември 2024. Целта ни е да поощряваме развитието на най-младите музиканти и наши бъдещи колеги чрез най-модерните методи на преподаване в Европа в класическата, съвременната и популярната музика. От самото начало на Академията в сърцето й са обученията по медни духови инструменти: традиционните майсторски класове по тромбон, тромпет и камерни ансамбли. През 2024 в третата година на индивидуалните занимания тромпет внасяме щрихи от популярната музика, а корепетитори вече са екип. Колегите преподаватели медни духови инструменти и корепетиторите в V Лятна академия в Копривщица са: 

  Проф. д-р Атанас КАРАФЕЗЛИЕВ
  Инициатор и ръководител на Лятната академия за духови инструменти в Копривщица. Проф. Карафезлиев е един от най-изявените български тромбонисти – изпълнители и преподаватели. Учи в НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров” в Бургас и в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София. Кариерата му е свързана с многобройни награди от престижни национални и международни конкурси, фестивали и записи като солист и с камерни формации. От 1991 е водач на тромбоновата група в Симфоничния оркестър на БНР. През 1994 започва преподавателската си кариера в НМА “Проф. П. Владигеров” и в НМУ “Л. Пипков”. През 2020 - 2022 проф. Карафезлиев ръководи катедра “Камерна музика и съпровод” в Инструменталния факултет на НМА, а от 2022 - катедра "Духови и ударни инструменти". Неговата мисия е популяризирането на съвременната българска музика за соло тромбон и брас ансамбли. Лятната академия в Копривщица е продължение на активната му преподавателска дейност за откриване и развитие на новите поколения талантливи български деца, готови да посветят съдбата си на медните духови инструменти като професионалисти  на европейската и световната сцена.  

  Мартин БОДУРОВ
  Той се среща за първи път с музиката в Хора на софийските момчета, а малко по-късно избира тромпета. Завършва НМУ “Любомир Пипков” при проф. А. Македонски и НМА „Проф. П. Владигеров” в класа на Михаил Йосифов. Участва в майсторски класове на Висенте Кампос, Крисчън Скот, Вим ван Хаселт, Майкъл Мосман, BRASS of the Royal Concertgebouw Orchestra и Теро Линдберг. Творческият му път го отвежда в различни светове от популярната ни музика с групи и изпълнители като SoulBmoll, Елена Сиракова, Миро, Дивна, “Чергар” за Шоуто на Николаос Цитиридис. Проектът, в който влага сърцето си напоследък, е Етническа палитра. С интерес очакваме щрихите популярна музика, които Мартин Бодуров ще добави в програмата и репертоара на V Лятна академия за духови инструменти.

  Николай ИВАНОВ
  Той е с нас от началото на Академията през 2020 - в първите 3 години като участник в майсторските класове тромбон и брас ансамбли. Музикален кадър на ученическият оркестър на СУ “Любен Каравелов”, Николай започва в оркестъра с тромбон под ръководството на Добрин Иванов и проф. Атанас Карафезлиев, завършва НМА “Проф. Панчо Владигеров” с тромбон, а в момента е солист - оркестрант в Симфоничен оркестър Пазарджик. От началото на 2023 е ръководител на ученическият оркестър на СУ “Любен Каравелов”. За втора година Николай Иванов ще бъде асистент-преподавател камерни ансамбли и диригент на духовия оркестър на  СУ “Любен Каравелов” - традиционния домакин и активен участник в Лятната академия.

  Снежана АБРАШЕВА
  Тя е корепетитор със забележителна професионална кариера и огромна отдаденост към музиката за медни духови инструменти. Родена е в София в музикантско семейството. Учи в НМУ “Любомир Пипков”, завършва НМА „Проф. П. Владигеров” в класа по пиано на Джулия и Константин Ганеви. От 1989 година е щатен акомпанятор и старши преподавател в катедра „Духови и ударни инструменти” на Инструменталния факултет на НМА. Участвала е в много концерти, фестивали, конкурси и майсторски класове у нас и в чужбина. През 2018 за цялостното си творчество е удостоена с наградата „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Има многобройни записи за БНР и БНТ. Г-жа Абрашева е в екипа ни от началото на Академията през 2020.

  Татяна БОЖКО
  Предвид новия спектър от майсторски класове дървени духови инструменти, към екипа ни се присъединява още една дама: Татяна Божко завършва Московска държавна консерватория "П. И. Чайковски". Преподавател по пиано в консерваторията в гр. Донецк, Украйна,  НМУ “Любомир Пипков” и в Музикалното училище в гр. Пафос, Кипър. Заедно с проф. Лидия Ошавкова изнасят множество камерни концерти в България, Литва, Латвия, Естония, Беларус, и записи за БНР. Татяна Божко партнира на Красимира Стоянова, Светозар Рангелов и Александрина Милчева, с която сътрудничи и в преподавателската й дейност. Божко акомпанира в майсторски класове на Волфганг Шулц, Давиде Формизано, Андраш Адорян, Филип Бернолд, Емануел Паю в университета "Билкент” в Анкара, Турция. Татяна Божко е дългогодишен корепетитор в катедра "Дървени духови инструменти" в НМА „Проф. П. Владигеров”. За нас е чест да я приветстваме в екипа на V Лятна академия Копривщица 2024! 

  Напомняме, че сесията ранни записвания за участие в V Лятна академия за духови инструменти в Копривщица от 26.08 до 01.09.2024 е с преференциални условия!

  Подробната информация за Академията вижте ТУК. Местата са ограничени!
  Кои са преподавателите дървени духови инструменти през 2024 вижте ТУК
  Краен срок за регистрация ранна сесия: 16.04.2024.

  Бъдете готови за наситена програма с много свирене.
  И не забравяйте чувството си за хумор!

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram