Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Финландско вдъхновение 2023: Майсторски клас тромпет в популярната музика с Теро Линберг - Златния тромпет

  Кръстина Денчева
  18 ноември, 2023

  Хвърляме поглед назад малко преди края на годината към предизвикателствата, пред които се изправихме през 2023. И нека си признаем: отново вдигнахме летвата сами пред себе си … Да навлезем в сферата на популярната музика чрез образователните ни събития е идея, която обсъждахме от есента на 2021. Тя се превърна в реалност през март 2023 с осъществяването на сертифицирания Международен майсторски клас с Георги Велев и Теро Линдберг. За екипа на Сдружение “Брас перспективи” това е концептуална крачка, която открива нови възможности за развитието на програмата ни от образователни събития. От есента на 2018 насам работим за осъществяването на регулярен календар международни майсторски класове с фокус класическа и съвременна музика. Гост - преподаватели са звезди от европейската и световна сцена, които за първи път идват в страната ни, за да споделят своя опит и добри практики. Независимо дали става въпрос за съвременна или популярна музика, такива преподаватели със самото си присъствие могат да окуражат младите български музиканти да продължават непрекъснато да се усъвършенстват, да използват пълноценно безкрайните шансове, които им предоставя глобалният 21 век. И гостуването на Златния тромпет на Финландия е още едно доказателство за това.
   
  Майсторският клас тромпет на Теро Линдберг осъществихме със съдействието на един от най-известните български тромпетисти и зам.председател на УС на “Брас перспективи” Георги Велев (АКАГА) . По негова покана Теро Линдберг дойде в България, за да ни запознае с опита си като изпълнител и методиката му на подготовка и преподаване. Поставихме успешното начало на нова линия в образователните ни събития с фокус популярна музика. Емоционално и красиво.

  Благодарим от все сърце на нашите партньори: 
  🎺 Отново разчитахме на традиционния ни партньор НМА “Проф. Панчо Владигеров” за залите за учебните занятия и заключителния концерт на майсторския клас. Благодарим на ректора на НМА проф. д-р Сава Димитров за подкрепата. Радваме се, че поставихме началото на активно сътрудничество с катедра “Поп и джаз изкуство”. Благодарим специално на Михаил Йосифов - консултант на проекта - за вдъхновението и безрезервното съдействие, което ни оказа.
  🎺 Гостуването на Теро Линдберг осъществихме в партньорство с Посолството на Финландия, чийто екип ни оказа значителна подкрепа както в подготовката, така и в популяризирането на събитията в рамките на майсторския клас. За нас беше чест личното присъствие на Нейно превъзходителство посланик Кристина Кувая - Ксантолулос на заключителния концерт в Голямата зала на НМА. Посланик Кувая и Теро Линдберг заедно връчиха сертификатите на участниците в майсторския клас.
  🎺 Международният майсторски клас тромпет с Теро Линдберг - Златният тромпет и Георги Велев осъществихме с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Творческо развитие” 2022. Това е четвъртият проект, който осъществяваме с подкрепата на НФК и се надяваме, че сътрудничеството ни ще продължи и в бъдеще. 

  Моменти от учебните часове на 23 и 24.03.2023. Фотограф: Нели Куртева

  Международният майсторски клас с Теро Линдберг от 23 до 25.03.2023 показа, че у младите ни колеги тромпетисти, които се ориентират към популярната музика, има сериозен интерес към подобни събития. В учебните занятия - индивидуални и ансамблови - участваха ученици от НМУ “Л. Пипков”, студенти от Инструменталния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров”, катедра “Поп и джаз изкуство” и млади тромпетисти като Мартин Бодуров, Алекс Витков и др. Радващ е фактът, че на сутрешните лекционни модули с разсвирване освен ученици и студенти присъстваха и изявени тромпетисти и преподаватели като Венцислав  Благоев, Михаил Йосифов, Иво Казасов, Стоян Стоянов, Петър Македонски, Мартин Ташев и др. Събитието бе уважено и от проф. Ангел Македонски.

  Във втория учебен ден Теро Линдберг представи своя “Наръчник на тромпетиста”, написан в колаборация с Аки Велимеки - дългогодишен първи тромпет на Филхармоничния оркестър на Тампере, един от най-известните класически брас музиканти в Скандинавия. Наръчникът бе публикуван на финландски в края на 2022, а представянето му у нас беше европейската му премиера. Учебникът се състои от печатна и онлайн част, свързани с QR кодове за достъп до упражнения и уроци на Теро Линдберг с различни нива на сложност. В началото на 2024 ще излезе английска версия на Наръчника на тромпетиста, а финландският музикант отправи предложение към сдружение “Брас перспективи” да издаде българска допълнена версия. Обмисляме възможностите за подобен съвместен проект през 2025. 

  Заключителен концерт на Международния майсторски клас с Теро Линдберг на 25.03.2023, фотограф Нели Куртева

  Най-впечатляващото събитие на майсторския клас беше заключителният концерт на 25.03.2023 в Голямата зала на НМА. Според традицията на “Брас перспективи” в тези концерти свирят не само участниците в обучението, но и самите преподаватели. Теро Линдберг избра прекрасна програма, в която всички присъстващи се насладиха на неговото майсторство, на дуетите му с Георги Велев и с Михаил Йосифов, на триото с Георги Велев и Краси Кирилов Джоджо и най-вече на страхотния бенд от ученици и студенти на сцената, към които се присъедини и Иво Казасов. Теро Линдберг избра в програмата да прозвучи пиесата на Мишо Йосифов “Танцувам със стил” за 4 тромпета и бенд в изпълнение на автора и трима негови студенти от катедра “Поп и джаз изкуство” Михаил Тодоров, Ивайло Благоев и Валентин Атанасов. Чухме и любими на Теро Линдберг пиеси като Tijuana Taxi, Spanish Flea, Cherry Pink and the apple white ... Добавихме един класически акцент с Концертното скерцо за соло тромпет на Едуард Абрамян, което превърнахме в ефектен дует на Мартин Бодуров и най-младия участник в майсторския клас Павел Петков (осми клас в НМУ “Л. Пипков”) под акомпанимента на г-жа Снежана Абрашева. А финалът беше запазен за The Green Hornet Theme.

  Заключителен концерт на Международния майсторски клас с Теро Линдберг на 25.03.2023, "Танцувам със стил", солисти Михаил Тодоров, Михаил Йосифов, Ивайло Благоев, Валентин Атанасов, фотограф Нели Куртева

  Все още усещаме отзвука от осъществяването на проекта в разговорите с преподаватели, ученици и студенти. Тази позитивна вълна и запитванията за следващи събития ни подсказа да планираме майсторски клас тромпет с преподавател Мартин Бодуров с фокус популярна музика в петото издание на Лятната академия за духови инструменти в Копривщица от 26.08. до 01.09.2024.

  За ноември 2024 вече имаме потвърждение от британския джаз тромпетист и дългогодишен първи тромпет на Биг бенда на Датската радио-телевизионна корпорация Джерард Презенсър. Отправихме поканата към него по предложение на Михаил Йосифов. В програмата на майсторския клас от 14 до 16.11.2024 освен обучението по джаз тромпет, където участниците ще се запознаят със специфичната методика за преподаване на Дж. Презенсър, за първи път у нас ще има и обучение за биг бенд. Очаквайте подробната информация за двете събития през пролетта! 


  Снимки от учебните занятия и концерта от 23 до 25.03.2023:
  Международен майсторския клас на Теро Линдберг - Финландия (1)
  Международен майсторския клас на Теро Линдберг - Финландия (2)
  Заключителен концерт майсторски клас с Теро Линдберг - 25.03.2023
  Специални благодарности към официалния ни фотограф Нели Куртева


  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на
  Национален фонд “Култура”
  Програма “Творческо развитие” 2022 

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram