Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • V Лятна академия за духови инструменти Копривщица 2024

  Брас перспективи
  4 март, 2024

  От 26 август до 1 септември 2024 ще се състои петото издание на Лятната академия за духови инструменти в Копривщица. Целта на сертифицираното събитие все така е да поощряваме развитието на най-младите музиканти и наши бъдещи колеги чрез най-модерните методи на преподаване в Европа в класическата, съвременната и популярната музика. Организатори на събитието са сдружение “Брас перспективи” и Община Копривщица по инициатива на проф. д-р Атанас Карафезлиев. Традиционен домакин и неотделима част от програмата ни е Духовият оркестър към СУ “Любен Каравелов” в града. Отбелязваме заедно 5 години съществуване на Академията - един малък, но ценен за всички ни юбилей. 

  Сертифицираната Лятна академия в Копривщица 2024 ще бъде различна от предишните 4 издания - за първи път вниманието ни е насочено не само към медните, но и към дървените духови инструменти. Освен традиционните майсторски класове тромбон, тромпет и камерни ансамбли, след успешния пилотен майсторски клас флейта през 2023 с преподавател д-р Мартин Павлов през тази година добавяме новите класове по кларинет с преподавател Мартин Илиев и по фагот с преподавател д-р Сабина Йорданова. Организационният екип взе решението за тази посока на развитие на Лятната академия в резултат на заявения интерес от ученици, преподаватели и родители от цялата страна. Така Академията прави крачка напред не само в обучението на бъдещите изпълнители духови инструменти, но и на преподавателите им, които ще работят в нова, напълно различна от стандартната училищна или академична среда. Във фокуса на обученията през 2024 ще бъдат свиренето в оркестър и соловите изпълнения с оркестър. Значително внимание ще бъде отделено на индивидуалните занимания, а най-добре представилите се в рамките на обучението участници ще бъдат включени в специален солов концерт. В учебния репертоар ще бъдат включени нови пиеси за солиращи инструменти и духов оркестър от български и чуждестранни композитори.

  ПРЕПОДАВАТЕЛСКИЯТ СЪСТАВ 2024:
  Проф. д-р Атанас Карафезлиев (тромбон, камерни ансамбли)
  Мартин Бодуров (тромпет)
  Николай Иванов (оркестрови трудности / ръководител на Духовия оркестър на СУ “Любен Каравелов”)
  Д-р Мартин Павлов (флейта)
  Мартин Илиев (кларинет)
  Д-р Сабина Йорданова (фагот)
  Корепетитори: Снежана Абрашева, Татяна Божко

  Участието на учениците от Духовия оркестър на СУ „Любен Каравелов“ в Лятната академия за духови инструменти Копривщица е повече от традиционно - то е онзи аспект от процеса на обучение, който придава различен дух и спомага за създаването на уникална музикална общност от участници от музикалните и общообразователните училища в страната. СУ „Любен Каравелов“ е наследник на най-добрите ни образователни традиции още от Първото класно училище, основано от Найден Геров през 1846. Ученическият духов оркестър е създаден през 2009 от покойния Добрин Иванов - емблематична фигура в историята на българските младежки духови оркестри. Ученическият Духов оркестър на СУ „Любен Каравелов“ има участия във фестивали и конкурси в България, Полша, Унгария, Чехия, Гърция, Германия, Италия и Австрия. В заключителния концерт на юбилейното пето издание на Лятната академия на 31.08.2024 (събота) от 18.00 на откритата сцена между читалище "Хаджи Ненчо Палавеев - 1869" и Първото класно училище ще свири сборен оркестър, включващ училищния духов оркестър и участниците в майсторските класове.

  УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ 2024:
  Сума за участие в сертифицираната Лятна академия за духови инструменти Копривщица 2024: 650 лв на участник.
  Продължителността на обучението е 6 учебни дни. В сумата са включени закуска, обяд и вечеря за периода, необходимите консумативи и пособия.
  Има осигурени места в партньорските къщи за гости с пакетни цени за 6 нощувки от 150 и 180 лв. Заявяват се отделно. 

  ОТСТЪПКИ РАННИ ЗАПИСВАНИЯ (05.03.2024 - 16.04.2024):
  🎶 Заявилите участие във всички майсторски класове в посочения период ползват 10% отстъпка;
  🎶 Според системата от образователни бонуси на сдружение “Брас перспективи” участниците в Академията 2022 и/или 2023 ползват 20% отстъпка (важи само за медни духови инструменти);
  🎶 Плащането на сумите се извършва по банков път;
  🎶 Възможно е и капариране в размер на 250 лв, с доплащане на място. В този случай не могат да бъдат ползвани посочените по-горе отстъпки;
  🎺 Ако записаният участник не се яви на определените дати в Копривщица, сумата не подлежи на възстановяване от страна на организаторите. 

  КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ ранна сесия: 16.04.2024 (вторник)
  Заявки за участие и превод на суми след тази дата не се приемат.

  За регистрация за участие в Лятната академия ползвайте електронния формуляр: https://forms.gle/1LnSPhyQkF5aHHey6
  След попълването на формуляра ще получите по имейл потвърждение и необходимите банкови данни, както и за опциите за настаняване във вече традиционните партньорски къщи за гости. Имейлът НЕ е автоматичен!

  Предоставяйте реално съществуващи телефони и имейли за контакт! При невалидни данни регистрацията няма да бъде зачетена.
  Телефонни разговори и вайбър съобщения не се считат за коректна регистрация!

  За допълнителни въпроси и уточнения:
  Кръстина Денчева +359887117162, info@brass.bg, kristinaidencheva@gmail.com

  ВАЖНО е да знаете, че:
  * Броят участници в майсторските класове е ограничен. Организаторите си запазват правото да спрат записванията при запълване на предвидените места.
  ** Регистрацията на място за учебната програма е на 26.08.2024 (понеделник от 13.30 до 14.30);
  *** Участието в концерта за соло изпълнители на 30.08.2024 (петък) е по преценка на преподавателите в майсторските класове;
  **** Участието в заключителния концерт на 31.08.2024 (събота) е задължително.

  Подробната програма на занятията в учебните дни на Лятната академия Копривщица 2024 ще бъде публикувана през първата седмица на август. Очакваме Ви от 26 август до 1 септември 2024 в Копривщица на петото издание на сертифицираната Лятна академия за духови инструменти! 

  Информация за предишните издания на Лятната академия в Копривщица вижте ТУК

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram