Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • "Българският тромбон. 22 години по-късно" - втори самостоятелен албум на Атанас Карафезлиев

  Брас перспективи
  10 декември, 2022

  От 10.12.2022 във всички музикални платформи можете да чуете втория самостоятелен албум на проф. Атанас Карафезлиев. Заглавието на албума има своето послание за пътуване във времето и в съвременната българска музика за медни духови инструменти. Точно 22 години делят първия от втория албум на изпълнителя като голяма част от пиесите, включен в новия проект, също са написани в този период, а други от тях са останали неизвестни много по-дълго. 

  Проф. Атанас Карафезлиев е един от най-изявените български изпълнители медни духови. Мисията, която той си поставя още от началото на изпълнителската си кариера през 1990 г., е популяризирането на съвременната българска музика за тромбон и камерни ансамбли на национално и международно ниво и поощряването на млади и утвърдени български композитори да насочат своето внимание към създаването на нови творби за медни духови инструменти и специално за тромбон. Част от популяризирането на тази музика е включването на повече съвременни български пиеси за брас инструменти и за тромбон в репертоара на млади и утвърдени изпълнители у нас и по света.

  Репертоарът в албума Българският тромбон. 22 години по-късно / The Bulgarian Trombone. 22 Years Later е внимателно подбран с цел представянето на възможностите на инструмента в целия му блясък в разнообразни композиционни солови и камерни форми. Всяка от пиесите е от композитор от различни поколения. Централната творба в албума е емблематичната и добре позната както у нас, така и в Европа Соната за тромбон и пиано на Васил Казанджиев в изпълнение на Атанас Карафезлиев и Анелия Господинова. Към Сонатата са добавени 3 изящни емоционални миниатюри: “Ноктюрно”, “Епизод” и “Рондо” - неизпълнявани до момента пиеси за тромбон и пиано, създадени през 50-те, 60-те и 70-те години на 20 век от композиторите Димитър Хинков, Найден Геров и Лили Лесичкова. Ръкописите са открити от Атанас Карафезлиев, възстановени и редактирани от него в съвременни нотни текстове, които ще започнат своя сценичен живот както в албума “Българският тромбон. 22 години по-късно”, така и чрез ново нотно издание на НМА “Проф. Панчо Владигеров”

  "Българският тромбон. 22 години по-късно", Димитър Хинков "Ноктюрно", Атанас Карафезлиев - тромбон, Анелия Господинова - пиано

  В албума са включени двете кратки пиеси на Красимир Тасков “Импресия и Танц”, написани през 2011, чиято премиера е поверена на А. Карафезлиев за юбилеен концерт на автора през 2021 г.  Ще чуете и новия прочит на виртуозната пиеса “Фокстрот” на Панчо Владигеров в аранжимента на проф. Атанас Атанасов за тромбон и пиано. Записът е осъществен с любезното разрешение и одобрение на семейство Владигерови. 

  "Българският тромбон. 22 години по-късно", Панчо Владигеров - Фокстрот, аранжимент Атанас Атанасов, Атанас Карафезлиев - тромбон, Анелия Господинова - пиано

  Тромбонът като солиращ инструмент е рядък гост на българските музикални сцени въпреки неговата забележителна атрактивност. Една пиеса, която подчертава това качество на инструмента, е включената в албума Соната за соло тромбон от Димитър Тъпков. Интерпретацията на Атанас Карафезлиев разкрива почти неограничените възможности на инструмента. Тричастната творба е сред най-ефектните в съвременната българска музика за медни духови инструменти. 

  "Българският тромбон. 22 години по-късно", Димитър Тъпков - соната за соло тромбон, част II. Toccatina, Атанас Карафезлиев - тромбон

  Албумът Българският тромбон. 22 години по-късно / The Bulgarian Trombone. 22 Years Later предлага на слушателите и поглед към съвременната камерна музика за медни духови с премиерата на две пиеси, написани специално за проекта: “Скерцо 2.0” за 4 тромбона на проф. Филип Павлов и “Триптих за 5 гласа и соло тромбон” на Константин Бейков и Янко Янков

  "Българският тромбон. 22 години по-късно", Филип Павлов - Скерцо 2.0, Атанас Карафезлиев - тромбон

  🎶 Скерцо 2.0 на проф. Павлов е вдъхновенo от неговото Скерцо за 4 валдхорни, но вместо първоначалната идея за транскрипция за 4 тромбона, решението на композитора бе да направи изцяло нова творба, изпълнена с ефектни чисто тромбонови похвати и използване на сурдини за динамически и темброви контрасти. Всички партии в записа на пиесата са в изпълнение на проф. Карафезлиев. 
  🎶“Триптих за 5 гласа и соло тромбон” е създаден специално за този проект от младите композитори Константин Бейков и Янко Янков с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” - програма “Творчески инициативи” 2021. В тази атрактивна и необичайна пиеса с етно-джаз елементи противно на наложената от векове музикална практика човешките гласове в цялото им богатство на хармонии акомпанират на соло тромбона. Записът й е осъществен в колаборация с вокална група “Спектрум”.

  "Българският тромбон. 22 години по-късно", Константин Бейков, Янко Янков - Триптих за 5 гласа и соло тромбон, част II "Молитва", Spectrum Vocal Band, Атанас Карафезлиев - тромбон

  Репертоарът на албума “Българският тромбон. 22 години по-късно” популяризира съвременната българска музика за тромбон на национално и международно ниво с фокус Нидерландия, Скандинавия и Великобритания - доказаните центрове на брас музиката в Европа в момента. Kато концепция и реализация aлбумът е съобразен със съвременните тенденции и най-високите стандарти за създаване на некомерсиален продукт в музикалната индустрия през третото десетилетие на 21 век. Подборът на включените пиеси демонстрира разгръщането на възможностите на тромбона като солов и камерен инструмент в целия му блясък в жанрово, стилово и емоционално разнообразие, атрактивно не само за специализирана, а и за значително по-широка аудитория у нас и в чужбина. 

  Екипът на проекта “Българският тромбон. 22 години по-късно” вярва, че чрез втория си самостоятелен албум проф. Атанас Карафезлиев ще мотивира младите български тромбонисти да изпълняват българска музика и ще вдъхнови българските композитори да насочат творческите си търсения към тромбона и медните духови инструменти като разкрият в нова светлина огромните им солистични възможности.

  Художественото оформление на албума е поверено на Светозар Колев - Питкин
  Линк към албума в основните музикални платформи ТУК

  Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на
  Министерството на културата на Република България

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram