Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Лаконично - сюрреалистично с брас: художникът Светозар Колев-Питкин

  Кръстина Денчева
  31 януари, 2022

  Светозар Колев - Питкин е роден на 28.06.1970 в Габрово. През 1983 г. печели второ място (сребърен медал) на Международния младежки конкурс в гр. Шанкар, Индия. През 1989 г. завършва Средното специално художествено училище в Казанлък, специалност изящни изкуства. Работи в областта на класическата живопис, но най-популярни са сюрреалистичните му рисунки, вдъхновени от пътувания, приятели и много, много музика. Негови творби има в частни колекции в страната и чужбина. От септември 2021 е част от екипа ни в ролята на художник - музикант с усет към сюрреалистичните визуализации на медните духови инструменти. И не само ...

  В артистичния свят на Питкин графика, живопис и музика съжителстват в светла хармония. Как се случи това и в какво се превръща то в годините? 
  Опитвам се да търся хармонията между тоновете, било то музикални, графични или живописни. Аз и когато хвана китарата, пак се опитвам да рисувам. 

  Какво в изкуството на звука може да вдъхнови сюрреалистични рисунки като твоите?
  Ами аз още от ученик свиря в банди. И долу-горе от тогава си падам по художниците сюрреалисти. Така че някак си естествено много от рисунките са ми музикално-сюрреалистични.

  Разкажи ни за композитните ти брас рисунки - виждаме тромпет, валдхорни, саксофон, тромбон. Как се съчетават те с влак, камион (и то какъв! Джоган - знаещите ще ни разберат!), морски същества или пък планински козел? 
  Медните духови инструментите имат много детайли и интересни форми, което ги прави  подходящи за съчетание с най-различни, неочаквани на пръв поглед неща. 

  Каква история е скрита в рисунките “Балкански джаз”?
  Балкански джаз звучи като "американска ръченица", примерно. Може би за някои звучи абсурдно, но за музиката граници няма, според мен …


  Нарисува за нас основната визия на албума ни “Коледни истории за брас и глас” 2021 - онази чудесна тромбонова елха. Как се сътворява рисунка на музика, която се превръща в албум, достигащ до много хиляди слушатели? 
  Исках да е нещо, което да символизира коледните празници, а какво по-подходящо от елхата, която украсяваме за коледната вечер. Само че аз я украсих с тромбон и микрофон, слушайки прекрасната музика, която сте създали.  

  Оказа се, че си от колегите в екипа ни, които имат емоционална и професионална връзка с Ниските земи и по-специално с Нидерландия. Признавам си, че моите интереси тук се изчерпват само с Ян ван Ейк и Вермеер.  
  За човек, който се занимава цял живот с рисуване и музика, усещането е прекрасно. То е като да бъдеш изцяло себе си…  Ами аз съм завършил живопис и още от ученик холандската школа ми е любима. За мене Рембранд е царят на светлината, а "малките холандци" правят най-топлата и уютна живопис, която съм виждал.  

  В началото сме на 2022, каква ще бъде тя според теб? Твоите очаквания и може би мечти за следващите 2-3 години? 
  Убеден съм че 2022 ще бъде по-добра от предходните две години… Надявам се в следващите години да дам визия на много прекрасни музикални албуми!

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram