Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Преподавателите дървени духови в V Лятна академия Копривщица 2024

  Кръстина Денчева
  14 март, 2024

  Петото издание на Лятната академия за духови инструменти в Копривщица ще се състои от 26 август до 1 септември 2024. Целта ни е да поощряваме развитието на най-младите музиканти и наши бъдещи колеги чрез най-модерните методи на преподаване в Европа в класическата, съвременната и популярната музика. През 2024 за първи път вниманието ни е насочено и към дървените духови инструменти. След успешния пилотен майсторски клас по флейта през 2023 с преподавател д-р Мартин Павлов, през тази година добавяме класове по кларинет с Мартин Илиев и по фагот с д-р Сабина Йорданова. С удоволствие представяме колегите дървени духови инструменти в преподавателския екип: 

  Д-р Мартин ПАВЛОВ
  Майсторският клас по флейта, изпълнен с артистизъм и добро настроение (както и цялата Академия, разбира се) отново ще бъде в неговите вещи ръце. Той започва да свири на флейта в родния си Плевен, а след това в София при проф. Георги Спасов. Мартин Павлов е солист, камерен и оркестров музикант, преподавател в НМА “Проф. П. Владигеров” и НМУ “Л. Пипков”.  През 2021 придобива образователна и научна степен „Доктор“ към катедра „Камерна музика и съпровод“ в НМА. Участва в майсторски класове на великолепни музиканти като Андраш Адорян, Пирмин Грел, Робърт Уин, Йоханес Мейсъл, Патрик Джуд, Готфрид Покорни, Евгения Епщайн и др. Лауреат е на национални и международни конкурси в България, Сърбия, Турция и Австрия. Солист е в програми на Софийска филхармония, Нов симфоничен оркестър и Камерен оркестър Йоханесбург. Има записи за БНР, Four for Music и др. Ето как изглеждаше през неговите очи пилотният му майсторски клас в IV Лятна академия Копривщица 2023: 
  “.... като в приказките, след един лек път със завои сред природа стигаш до едно градче с много история и собствена енергия. Това е Копривщица - един фантастичен кът между планините. Учебните часове се провеждаха на прекрасни места в градчето: в първото училище, създадено в историята на България - имаше време да разгледаме това културно наследство (не изпускайте първата класна стая), в почти толкова старото читалище и в съвременното училище, в което прекарахме цяла седмица в музика, вдъхновение и емоции. Концертите ни бяха в пълна симбиоза с природата, а местната публиката аплодираше с възторг. Усещането тази седмица беше повече от гостоприемно... Както през 2023, така и през 2024 работата ми е насочена към усъвършенстването на индивидуалния талант на всеки участник. Изключително полезни бяха репетициите и концертът с духовия оркестър, в които младият изпълнител минава през основните ансамблови проблеми и взима ценни уроци за работата в екип. Тази година оркестровата практика пак ще е в приоритетите ни плюс изпълнения в различни камерни състави, но нека не издавам повече. Пожелавам си пак да имам шанса да работя с толкова талантливи деца!”

  Майсторският клас по флейта в Лятната академия Копривщица 2023, фотограф: Гергана Богданова

  Д-р Сабина ЙОРДАНОВА - исторически и съвременен фагот
  Tя завършва НМУ “Л. Пипков” със специалност фагот и продължава образованието си в Германия. Има степени  магистър за солист съвременен фагот от Hochschule für Musik „Franz Liszt” Weimar (2008) и Eesti muusika - ja teaterakadeemia Tallinn (2011), както и магистърска степен солист бароков фагот от Universität der Künste Berlin (2019). От  2019 до 2023 Сабина Йорданова е редовен докторант в НМА “Проф. П. Владигеров”. През 2023 защитава дисертационен труд на тема „Стилови особености и интерпретация на барокови солови произведения за фагот с исторически и съвременен инструмент” . Понастоящем е главен асистент специалност фагот в НМА и преподавател в НМУ “Л. Пипков”. 
  Сабина Йорданова е носител на множество награди за солово изпълнение и камерна музика от национални и международни конкурси. Оркестрант е в Нов симфоничен оркестър, Jenaer Philharmoniе, Philharmonie der Nationen, Heidelberger Sinfoniker, Malaysian Philharmonic Orchestra, NFM Wrocław Philharmonic, Estonian National Symphony Orchestra и др. Тя има богат опит в сферата на историческата интерпретация с автентични инструменти (дулциан, бароков, класически и романтичен фагот).  самостоятелни концерти, проекти с различни барокови ансамбли, сред които Akademie für Alte Musik Berlin, Corelli Baroque Orchestra, Cantores Vagantes и други. На тази прекрасна дама поверяваме пилотния майсторски клас фагот в V Лятна академия за духови инструменти Копривщица 2024. Запознатите с проектите на “Брас перспективи” не може да не забележат естонската връзка в интересите ни! 🙂

  Мартин ИЛИЕВ – кларинет 
  Той завършва НМУ “Л. Пипков” и следва в НМА “Проф. П. Владигеров” в класа на проф. Сава Димитров и магистратура при проф. Петко Радев. Участва в майсторски класове на Луиджи Магистрели (Италия), Никола Балдеру (Франция), Филип Купер (Франция), Тибор Реман (Германия), Джовани Пунци (Италия) и др. Лауреат е на национални и международни конкурси в България, Сърбия и Северна Македония. Като първи кларинетист в оперни и симфонични оркестри концертира в Турция, Гърция, Северна Македония, Румъния, Италия, Испания, Франция, Швейцария, САЩ, Южна Корея, Китай. От 2013 свири в „Симфониета София”, а от януари 2017 е в състава на Софийска филхармония (кларинет и бас кларинет). Има осъществени записи за БНР и Радио Франс Интернасионал. От 2022 г. е редовен докторант в катедра “Духови и ударни инструменти”, хоноруван асистент и преподавател кларинет, оркестрови трудности и оркестрови сола в Инструменталния факултет на НМА. Очакваме с интерес първия майсторски клас на Мартин Илиев в V Лятна академия в Копривщица. 

  Сесията ранни записвания с преференциални условия за участие в V Лятна академия за духови инструменти в Копривщица от 26.08 до 01.09.2024 приключи в края на април.

  В момента е активна втората сесия записвания за участие, която продължава до 16.07.2024.

  Подробната информация за Академията вижте ТУК.
  Преподавателите медни духови инструменти и корепетиторите 2024 вижте ТУК
  Бъдете готови за наситена програма с много свирене.
  И не забравяйте чувството си за хумор!

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram