Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Преподавателите духови инструменти в сертифицираната Лятна академия Копривщица 2023

  Брас перспективи
  27 юни, 2023

  Четвъртото издание на Лятната академия в Копривщица от 21 до 27 август е все по-близо. През 2023 учебните дни вече са 6, добавяме още един майсторски клас: флейта и саксофон, а заниманията в камерните ансамбли и оркестрови трудности ще бъдат с разширен репертоар и увеличен брой учебни часове. Крайният срок за записване чрез електронния ни формуляр е 17.07.2023 (понеделник).

  Преподавателите в Лятната академия отново подготвят богата и вълнуваща учебна програма, в която концертите вече са три! Първият от тях е на Перкусионна работилница “Ритъм” - нашите традиционни колеги - на 24.08.2023 (петък) от 18.00 в читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“. Концертът на духовите инструменти ще се състои на 25.08.2023 в  читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“. А заключителният концерт с връчване на сертификатите на участниците в всички майсторски класове ще се състои на 26.08.2023 (събота) от 18.00 на откритата сцена между читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“ и сградата на Първото класно училище. Съгласно традицията ни, входът и за трите концерта е свободен. 

  Преподавателски екип духови инструменти Лятна академия Копривщица 2023:
  Проф. д-р Атанас КАРАФЕЗЛИЕВ
  Той е инициатор и ръководител на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти в Копривщица. Проф. Карафезлиев е един от най-изявените български тромбонисти – изпълнители и преподаватели. Учи в НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров” в Бургас и в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София. Кариерата му е свързана с многобройни награди от престижни национални и международни конкурси, фестивали и записи като солист и с камерни формации. От 1991 е водач на тромбоновата група в Симфоничния оркестър на БНР. През 1994 започва преподавателската си кариера в НМА “Проф. П. Владигеров” и НМУ “Л. Пипков”. През 2020 - 2022 проф. Карафезлиев ръководи катедра “Камерна музика и съпровод” в Инструменталния факултет на НМА, а от 2022 - катедра "Духови и ударни инструменти". Неговата мисия е популяризирането на съвременната българска музика за соло тромбон и брас ансамбли. Лятната академия в Копривщица е продължение на активната му преподавателска дейност за откриване и развитие на новите поколения талантливи български деца, готови да посветят съдбата си на медните духови инструменти като професионалисти  на европейската и световната сцена.  

  Д-р Мартин ПАВЛОВ
  Новият майсторски клас флейта и саксофон поверяваме на колега - преподавател от НМА “Проф. П. Владигеров” и НМУ “Л. Пипков”. Той започва да свири на флейта в родния си град Плевен, а след това в София при проф. Георги Спасов в двете учебни заведения, в които днес преподава. Мартин Павлов е солист, камерен и оркестров музикант. През 2021 придобива образователна и научна степен „Доктор“ към катедра „Камерна музика и съпровод“ в НМА. Участва в майсторски класове на изтъкнати музиканти като Андраш Адорян, Пирмин Грел, Робърт Уинд, Йоханес Мейсъл, Патрик Джуд, Готфрид Покорни, Евгения Епщайн и др. Лауреат е на национални и международни конкурси в България, Сърбия, Турция и Австрия. Солист е в програми на Софийска филхармония, Нов симфоничен оркестър и Камерен оркестър Йоханесбург. Има записи за БНР, Four for Music и др. Поздравяваме го с “Добре дошъл!” в екипа ни! 

  Снежана АБРАШЕВА
  Тя е корепетитор със забележителна професионална кариера и огромна отдаденост към музиката за медни духови инструменти. Родена е в София в музикантско семейството. Учи в НМУ “Любомир Пипков”, завършва НМА „Проф. П. Владигеров” в класа по пиано на Джулия и Константин Ганеви. От 1989 година е щатен акомпанятор и старши преподавател в катедра „Духови и ударни инструменти” на Инструменталния факултет на НМА. Участвала е в много концерти, фестивали, конкурси и майсторски класове у нас и в чужбина. През 2018 е удостоена с наградата „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Има многобройни записи за БНР и БНТ. Г-жа Абрашева е в екипа ни от началото на Академията през 2020. 

  Валентин ПЕТКОВ
  Той е неотделима част от екипа ни от 2020 като диригент на символичния ни домакин ученическият оркестър на СУ “Любен Каравелов” в родния си град и активен участник в образователната програма на Академията ни. През 2022 беше асистент - преподавател тромпет и оркестрови трудности. След завършването на НМА “Проф. Панчо Владигеров” през 2023 професионалното му развитие като тромпетист го отведе в най-престижния военен оркестър в страната ни: Гвардейският представителен духов оркестър. Валентин Петков отново е в екипа на Лятната академия Копривщица вече като преподавател по тромпет. Вижте интервюто с него в “Истории за брас”.  

  Николай ИВАНОВ
  Той също е с нас от началото на Академията 2020 - в първите години като участник в майсторските класове тромбон и брас ансамбли. Големият Ники също е музикален кадър на ученическият оркестър на СУ “Любен Каравелов”. Започнал в оркестъра с тромбон под ръководството на Добрин Иванов и проф. Атанас Карафезлиев Ники завърши НМА “Проф. Панчо Владигеров” с тромбон, а в момента е солист - оркестрант в Симфоничен оркестър Пазарджик. От началото на 2023 е ръководител на ученическият оркестър на СУ “Любен Каравелов”. Николай Иванов влиза в преподавателския екип на Академията като асистент-преподавател камерни ансамбли и диригент на оркестъра. 

  Екипът ни подготвя вдъхновяваща и много разнообразна учебна програма, в която ще има много, много свирене. Вярваме, че към уникалната общност от ученици от музикалните училища от цялата страна и децата от ученическия оркестър на СУ “Любен Каравелов” в Копривщица ще се присъединят още много нови участници. 

  Краен срок за записване в Лятната академия и потвърждаване на настаняване в партньорските ни къщи за гости: 17.07.2023 (понеделник). Използвайте електронния ни формуляр!

  Предварителна информация за Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти Копривщица 2023

  Преподавателите в Перкусионна работилница "Ритъм" - Лятна академия Копривщица 2023

  Лятна академия Копривщица 2022: Споделено вълшебно приключение с музика

  Лятна академия Копривщица 2021: Музика за медни и ударни инструменти

  Лятна академия за брас ансамбли Копривщица 2020: Поглед назад, поглед напред


   

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram