Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Лятна академия Копривщица 2022: Споделено вълшебно приключение с музика

  Кръстина Денчева
  28 септември, 2022

  Точно месец след края на третото издание на сертифицираната ни Лятна академия за брас ансамбли и ударни инструменти е време да разкажем какво всъщност се случи през тази година - какво беше новото, какво беше различното, какво ще запомним с топлота. Академията през 2022 направи значителна крачка напред в развитието си. Интересът към нея расте стремително - факт, който ние от сдружение “Брас перспективи” тази година отчетохме с разширяване на преподавателския екип и по-дълъг период на предварителна подготовка на учебния процес още от началото на м. май

  Към екипа от предишните 2 години - проф. Атанас Карафезлиев (ръководител на Академията и преподавател майсторски клас тромбон), Емил-Джордж Атанасов (асистент преподавател брас ансамбли) и корепетитор Снежана Абрашева - в секцията на медните духови добавихме майсторски клас по тромпет с ас. д-р Петър Македонски, а диригентът на духовия оркестър на СУ “Любен Каравелов” Валентин Петков вече официално е асистент преподавател оркестрови трудности. При ударните инструменти през 2022 приветствахме асистент преподавателя Снежина Богданова и поздравихме с добре дошла Антоанета Балабанова - корепетитор в НМУ “Любомир Пипков” в София. 

  Спазихме двете създадени в Академията ни традиции:
  Концертите на Лятната академия отново бяха два - първият бе посветен на соловите и ансамблови изпълнения на децата от майсторските класове тромпет, тромбон и, разбира се, ударни. Прекрасният и атрактивен първи концерт на 26.08.2022 беше в залата на Народно читалище “Хаджи Ненчо Палавеев” и продължи почти два часа! Емоционално и много слънчево за всички ни събитие.
  Вторият концерт беше заключителният за Академията - традиционно на откритата сцена между читалището и Първото класно училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Тържествената нотка в концерта бе връчването на сертификатите на всеки от участниците, аплодиран без умора от публиката. На сцената след изпълнението на ансамблите брас и ударни излезе сборен духов оркестър от СУ “Л. Каравелов” и всички участници в майсторските класове - над 60 души! Репертоарът на концерта беше разнообразен, атрактивен за публиката и чудесно изпълнен. Всеки от младите музиканти на сцената вложи сърцето си в него. 

  Втората традиция, която спазихме, е да имаме премиера на произведение, написано или аранжирано специално за Лятната академия. През 2020 това бе камерната пиеса за брас секстет “Шилень камен” на Калина Андреева, през 2021 проф. Христо Йоцов направи специално за оркестъра на СУ “Каравелов” аранжимент на химна на Копривщица “Хубава си, моя горо”, който, разбира се, бе в програмата на концерта ни и през 2021, и през 2022. А за третото издание на Лятната академия колегата “ударняк” и композитор Румен Бояджиев ни подари аранжимент на една от най-изпълняваните пиеси на проф. Добри Палиев: "Право хоро" за ксилофон. Пиесата прозвуча премиерно на заключителния концерт, изпълнена от седем малки прекрасни солисти музикалните училища в София, Плевен и Бургас и сборния духов оркестър на Академията.

  В момента върви процесът на пост продукция на направените от великолепния оператор Добрин Керестелиев записи. Скоро и двата концерта ще бъдат достъпни в YouTube канала на Сдружение “Брас перспективи”.  

  И да дадем думата на преподавателите…  
  Лятната академия 2022 през погледа на проф. Д-р Атанас Карафезлиев - неин инициатор и ръководител: “Особено съм щастлив, че за трети път успяваме да проведем нашето лятно събитие толкова важно и полезно както за културата и музикалното образование в Копривщица, така и за развитието на музикалната педагогика за медни духови и ударни инструменти в България. Категорично можем да определим третото издание на Лятната академия за духови и ударни инструменти като успешно. Успешно в няколко аспекта – първо, защото тази година събитието привлече рекорден брой участници; второ, защото успяхме да разширим майсторските класове на Академията с пилотен клас тромпет и трето, защото ние - преподавателите - отчетохме големия скок в развитието на всички досегашни участници в Лятната академия. Малко по малко в продължение на три години Копривщенската академия се превърна в петдневен музикален празник за всички изучаващи медни духови и ударни инструменти - техните усмивки и възторжено настроение показват това. 

  Най-голям скок в развитието си показа духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов”, който за много кратко време успя да подготви и представи нова и много амбициозна концертна програма, включваща произведения от световната оркестрова класика. Специално ще отбележа изключително доброто изпълнение на “Болеро” на Морис Равел. Акомпаниментите на солистите – медни и ударни -  бяха на много високо ниво, а това е тест за всеки един оркестър. Община Копривщица може само да се гордее със своя духов оркестър и със своите музикални таланти. Ние от „Брас перспективи” правим и ще продължаваме да правим всичко възможно да се поддържат традициите и да продължи развитието на този процес!” 

  Ас. д-р Петър Македонски: “Лятната академия за брас ансамбли и ударни 2022 бе едно споделено вълшебно приключение, изпълнено с енергия както за учениците, така и за техните преподаватели. Тези дни на споделена музика, труд от сутрин до вечер и нови уроци оставят ярка следа в спомена на всеки от нас. Благодарен съм на организаторите в лицето на „Брас перспективи“ за поканата да водя майсторския клас по тромпет. Идеята да се създаде подобен проект на такова място като възрожденска Копривщица е прекрасна. Малкият и тих спокоен град за една седмица през лятото да се напълни с деца и подрастващи от три музикални училища: НМУ "Любомир Пипков" в София, НУИ “П. Пипков” в Плевен и НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас, студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров". Всички те заедно с учениците в СУ „Любен Каравелов“ в Копривщица изпълниха града с живот и музика. Безкрайно важно е Лятната академия да бъде приоритет и част от годишния план на Общината и кмета. Духовият оркестър е едно от бижутата и съвременните емблеми на града!

  Програмата и репертоарът на обученията в майсторските класове бяха интензивни и измислени перфектно. Супер деца, супер място! Имахме ползотворно време, прекарано от сутрин до вечер в репетиции и часове. Групата, която имах чест да ръководя, беше пълна с талантливи и мотивирани млади лица, за които съм сигурен, че един ден ще са част от българската музикална сцена и ще ни прославят по света. Възможността да работя с най-малките ученици (4ти клас) и най-големият (студент в първи курс в Музикалната академия в София) беше интересно съчетание на различни стилове на свирене и характери. Мотивацията при най-малките, които идваха в 9:00 и си тръгваха уморени, но с усмивка в 22:00 вечерта, бяха вдъхновение и за мен самия! Толкова млади и амбицирани деца срещнах за тези няколко дни в Копривщица. За дните на Лятната академия всеки надгради уменията си и подобри своето звучене. Индивидуалната ни работа доведе до по-лесна такава в екип. Така за двата концерта всички недостатъци бяха премахнати и изпълненията на учениците като сборен ансамбъл бяха много добри! Градът и гостите се заредиха с музика, а след края не липсваха и благодарности и похвали за всички!

  Възможността да се упражняваме и да репетираме в красивото старинно Първо класно училище „Св.св. Кирил и Методий“, създадено през 1846, ни помогна да усетим онзи неуморим дух на просветление. Репетициите с Духовия оркестър на училището бяха едно от най-интересните и полезни неща за нас - да се чуем като сборен оркестър и да покажем всичко, което сме научили заедно. Надявам се да се срещнем пак! Благодаря!” 


  Лятната академия през погледа на преподавателския екип ударни Радосвет Кукудов и Снежина Богданова: “Това бе втората година, в която в рамките на проекта се провежда майсторски клас по ударни  инструменти. След успешното начало 2021 с 9 участника, 2022 събра 20 на възраст от 7 до 16 години. Освен четирите деца от Копривщица, имаше участници от музикалните училища в София, Плевен и Бургас. В рамките на пет дена децата изсвириха различни солови произведения, работиха в камерни състави, играха на игри, опитаха вкусни ястия и усетиха възрожденската енергия на Копривщица. Работата беше интензивна, ползотворна и зареждаща благодарение на усърдието, вложено от децата и от преподавателите. Важна беше и помощта  от родителите, които подхождаха с разбиране към всяка ситуация в работния процес. Всъщност това отново отличаваше майсторският клас ударни от другите три майсторски класа - присъствието на родителите, които се вълнуваха почти колкото децата си по време на Академията. За разлика от миналата година, когато се работиха основно солови произведения с акомпанимент на пиано, акцентът в работата падна върху камерното и оркестровото музициране. За децата беше интересно и важно да разберат и осмислят естеството на ансамбловото свирене, което ще бъде основа в професионалното им развитие в годините.

  Двата концерта преминаха отлично. Изпълненията на малките музиканти бяха посрещнати с  интерес и удоволствие от публиката. Това, заедно с всички други преживявания през тези пет дни, беше причина децата отсега да проявят желание да участват в Академията и през 2023. Благодарности на Румен Бояджиев и Николай Темнисков за аранжимента и написването на партитурата и щимовете! Благодарности на Доротея Димитрова, Радо Казасов и Александър Кунчев за предоставените ударни инструменти! Благодарности на Борис Будинов за помощта! Благодарности на проф. Атанас Карафезлиев! Благодарности и на община Копривщица и кмета Бойка Дюлгярова за гостоприемството и съдействието! Надявам се догодина Лятната академия да бъде още по-добра и успешна! Благодарим, Копривщица!” 


  И вместо заключение: Отвъд музикалното вълшебство и многото приятелства, които събитието създаде и затвърди, ще запомним 2022 и с още нещо, който внасяше особен допълнителен чар във възрожденския дух на Копривщица: имената на участниците. Имахме изпълнените с история и символи прабългарски имена на Кубрат, Крум, Самуил (даже двама!) и Антим, библейските Давид, Лука, Павел и Петър (да не забравяме Камен), както и прекрасни старославянски имена като Добромир, Радослав и Ярослав, имена на билки и пролетни цветя Диляна, Калин и Майя, царствените Константин, Виктор и Александър, прекрасните Рада, Боян, Димитър и Дамян и още много други имена на чудесни талантливи, работливи и щастливи деца. Казват, че в името си носим орисията си … сигурни сме, че за всички деца от Академията ни тя ще е изпълнена с много музика и слънце!

  Интересно какво ли ни очаква през 2023? Ще разберем от 21 до 27 август. 🙂  

  Снимки: Гергана Богданова, Кръстина Денчева
  Фотоалбум майсторския клас ударни инструменти 2022

  Можете да прочетете тази статия и на английски и нидерландски език.

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram