Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Лятна академия Копривщица 2021: Музика за медни и ударни инструменти

  Брас перспективи
  28 септември, 2021

  Преди малко повече от месец приключи второто издание на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти в Копривщица. Събитието, което се проведе между 18 и 23 август 2021, беше по-различно от първото през 2020 както като продължителност, така и като програма и репертоар на обученията в майсторските класове. Организатор бе сдружение "Брас перспективи" с комуникационната и логистична помощ на Българска музикална асоциация. В Академията участваха ученици от три музикални училища: НМУ "Любомир Пипков" в София, НУМТИ "Добрин Петков" в Пловдив и НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас. Към тях се присъединиха студенти медни инструменти от НМА "Проф. Панчо Владигеров" и учениците от духовия оркестър на СУ "Любен Каравелов" в Копривщица, който е отново бе символичен домакин. Няма по-прекрасна гледка от тази с каква лекота копривщенските деца и участниците в Лятната академия от другите градове се превръщат във вдъхновен и ентусиазиран сборен ансамбъл, в който най-малкият участник тази година беше на 9 години, а най-големият - студент IV курс в НМА.

  Разширен бе и преподавателският състав: проф. д-р Атанас Карафезлиев (тромбон, брас ансамбли, оркестрови трудности духов оркестър), Радосвет Кукудов (ударни инструменти), асистент-преподавателите Емил-Джордж Атанасов (брас ансамбли) и Снежина Богданова (ударни инструменти). Неуморен и търпелив корепетитор отново бе г-жа Снежана Абрашева. В екипа беше и колегата, с когото пак работихме и в предварителната подготовка на Аладемията, тромпетистът Валентин Петков - студент в НМА и вдъхновяващ диригент на духовия оркестър на СУ "Любен Каравелов" в Копривщица.

  Учебната програма бе изключително наситена. Казано накратко, с изключение на първия ден 18.08.2021, в който учебните занятия бяха само следобед, в останалите дни програмата обхващаше точно 12 часа - от 9 сутринта до 21 часа вечерта с кратки прекъсвания за обяд и вечеря. А във всяка друга свободна минута различни мънички ансамбли от 3 до 5 души продължаваха да свирят! Имаше и два концерта - на майсторските класове по ударни инструменти и тромбон на 21.08.2021 с общо 19 участници и на всички тях вече заедно с духовия оркестър на СУ "Любен Каравелов" в Копривщица на 22.08.2021. 

  Ето как изглежда второто издание на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти 2021 през погледа на преподавателите. 
  Проф. Атанас Карафезлиев: “Зад гърба си имахме опита от миналата година, когато всичко беше ново, непознато и се радвахме на всяко сполучливо получило се нещо в организацията, образователната част или отзвука от всичко. Базирайки се на този опит, през 2021 стартирахме още по-ентусиазирани да съберем младите хора, желаещи да свирят, да се учат, да се развиват и привличат публика и последователи към тази така трудна сфера на духовите инструменти. Задачите, които им поставяхме, бяха амбициозни. Само за няколко дни трябваше да се изработи ново произведение, да се постигне нужния баланс в групите на оркестъра, да се постигне чиста интонация. Всичко това постави тези млади и неопитни музиканти пред трудна задача и благодарение на тяхното желание и лична дисциплина целта беше постигната. 

  Важна разлика тази година спрямо 2020 беше ниската възраст на участниците, което даде знак за интерес от страна на по-малки деца към Академията и накара организаторите и преподавателите да променят подхода, отношението и методиката на преподаване на втората лятна академия. Най-малкият участник при тромбоните беше едва пети клас. Трудно е за няколко дни един преподавател да може да постигне много в развитието на едно дете. Когато, обаче, детето има желание и мотивация, а това присъстваше безспорно, тогава се вижда огромният скок, който прави подрастващият само за броени дни. Това се случи миналата година с малкия тубист от Бургас Максим Славов, а тази година - с тромбониста Димитър Кръстев отново от бургаското Музикално училище. Когато попаднат в тази среда заедно със свои връстници, малките инструменталисти се променят с часове. Изключително благотворно влияе и свиренето в ансамбъл, в духов оркестър. Лятната академия дава тази възможност и служи за трамплин в развитието на младите брас музиканти. През 2021 репертоарът на духовите ансамбли се оформи по-различно от миналата предвид липсата на повече тромпетисти и валдхорнисти и наличието само на една туба. Липсите бяха компенсирани с тромбонов ансамбъл, който даде различен колорит на програмата и показа високото ниво на тромбоновата педагогика у нас. По-сериозно беше и участието на Духовия оркестър, воден от Валентин Петков.”

  Емил - Джордж Атанасов
  “Изключително съм доволен и благодарен, че съм част от такава инициатива и такъв проект. С проф. Карафезлиев бяхме поставени в много трудна ситуация за избиране на подходящ репертоар заради отказали се в последния момент участници предвид специфичната здравна ситуация. Използването на цялата звукова палитра на разнородните брас инструменти заедно придава много интересен музикален цвят за слушателя - нещо, което присъстваше на миналогодишното издание на Лятната академия, и отчасти тази година. Може би очаквах да е същото или подобно през 2020 и 2021, но в случая имахме възможността да наблегнем върху ансамблите с "нашите" инструменти - тромбоните. Красотата на тромбоновия ансамбъл идва в мекотата на благозвучния тромбонов тембър, в плътните акорди (особено подкрепени от звука на тубата) и в различните динамични нюанси като бляскаво форте и мистериозно пиано. Репертоарът беше интересен както за мен, така и за младите участници, които изпитаха голяма радост от крайния резултат. Изключително впечатление ми направи израстването и напредъка на двамата тромбонисти от Копривщица Данчо Гевезов и Павел Мeслеков, както и на младия тромбонист Давид Иванов от НМУ “Любомир Пипков” и тубиста Максим Славов от бургаското НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - всички те участваха и на миналогодишното издание на Академията. Много е ценно като преподавател да видиш този напредък и да си част от пътя на млад талант. Убеден съм и че догодина, на третото издание, всички нови участници от тази година ще имат изключителен напредък. 

  Концертът се падна на рождения ми ден и беше наистина специален подарък особено от гледната точка на това да видиш резултата от положените усилия през седмицата. Концертът мина впечатляващо добре, а нивото на концентрацията и музициране на децата беше завидно. Всички останахме много доволни и очаквам с нетърпение следващите ни срещи. Бях подкрепен от цялото си семейство, които дойдоха специално за концерта и вечерта приключи с почерпка по повод рождения ми ден - сред близки след добре свършена работа!”

  През 2021 Лятната академия за брас ансамбли разшири спектъра на инструменти с ударни и перкусии, воден от един добре познат музикант, произхождащ от копривщенски род с музикални традиции. Радосвет Кукудов е преподавател в НМУ „Л. Пипков” в София и водач на ударните инструменти на Симфоничния оркестър на БНР. Музикантът от години помага в обучението на децата, свирещи на ударни инструменти в Духовия оркестър в Копривщица. Негов асистент бе г-жа Снежина Богданова, която също е част от групата ударни на Симфоничния оркестър на БНР и има огромен опит в работата с деца. А във фокуса на програмата на концерта на участниците в майсторския им клас бяха творби на проф. Добри Палиев - изключителен композитор и педагог, създател на признатата в цял свят българска школа по ударни инструменти. 

  Ето и погледът на Радосвет Кукудов към първото му участие в Лятната академия: “Прекрасна организация на Лятната академия за брас и ударни инструменти, както от страна на Българска музикална асоциация и сдружение “Брас перспективи”, така и на любезните домакини от град Копривщица! Благодарение на това ние - преподавателите - имахме възможност да работим единствено в посока, в която да бъдем максимално полезни на участниците. В майсторския ми клас имаше деца от НМУ “Л. Пипков” София, НУМТИ “Д.Петков” Пловдив и от духовия оркестър към СУ “Любен Каравелов” в града. Програмата на Лятната академия обхващаше разучаването на нови солови пиеси за малък барабан и ксилофон с акомпанимент на пиано. Въпреки краткото време за подготовка, децата се справиха на много високо ниво. Като че ли духът на Копривщица, пропит в стаите на местното училище, създаваше настроение и децата с лекота и ентусиазъм се впуснаха в дебрите на музиката за ударни инструменти. С всеки изминал час те се сближаваха и работеха с желание, страст и синхрон. Попиваха и учиха всичко показано, значително по-ефективно от обикновено.

  Вторият компонент от Академията бяха камерните произведения за ударни инструменти, като всички 10 участника в моя клас бяха разделени на дуети, триа и квартети. За заключителния концерт на 21.09.2021, проведен в една от залите на Първото класно училище, подготвихме и две произведения, включващи всичките 10 участника. В началото беше голямо предизвикателство и изключително трудно, тъй като само 4 деца бяха учили камерна музика в музикалните училища. Това, обаче, мотивира участниците и положените усилия им се отблагодариха, показвайки пред тях един по-различен свят на учебния процес, изпълнен с красотата на ритъма. Показателен за постигнатите резултати в този компонент за мен беше вторият ден на Академията, в който децата, вместо да излезнат да играят на двора на училището в почивките, които им давахме, предпочетоха да останат и да свирят заедно в ансамбъл и, за разлика от началото, когато всеки искаше да свири сам за себе си, то от втория ден вече свиреха заедно, слушаха се и успяваха да свирят в един ритъм и никой не искаше просто да “блъска” и да свири най-силно. 

  Третия компонент от нашата Академия беше свирене в духов оркестър. За част от участниците това беше за първи път. Единствено децата от Копривщица свирят в духов оркестър. Мисля, че и този компонент беше изпълнен успешно. Само три репетиции с оркестъра и всичко, върху което бяхме работили предварително, се получи. На концерта на 22.09.2021 свириха без грешка заедно на сцената с участниците в майсторските класове тромбон, брас ансамбли и духовия оркестър на Копривщица. Като заключение, смятам че такива инициативи са изключително полезни за децата. Само в рамките на седмица те се докосват до духов оркестър, свирене в ансамбъл и, разбира се, солови пиеси и етюди. Така отрано те придобиват познания и умения за неща, които започват да се учат по-късно в музикалните училища. Децата от Копривщица пък имаха възможност да видят и чуят на какво точно се учат техните връстници в музикалните училища. Всичко това предполага едно по-бързо израстване и усъвършенстване на всички участници! Освен новите познания, Лятната академия събра на едно място за седмица деца с еднакви цели и светоусещане, създадоха се нови приятелства, обединени около музиката – децата живяха и твориха пет незабравими дни заедно. Надявам се тази Лятна академия в град Копривщица да стане традиционна и за в бъдеще още много деца да имат възможност да вземат участие, да се развиват и израстват.”

  Благодарим на всички участници във второто издание на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти за радостта, с която свириха от начало до край, и за упоритостта, която проявиха в учебните занимания в стремеж към постигане на амбициозните задачи, поставени им от преподавателите!

  Благодарим на проф. Христо Йоцов за великолепния аранжимент на песента "Хубава си, моя горо" - официалния химн на Копривщица. Това беше изключително ценен подарък от забележителния композитор, аранжор, изпълнител ударни инструменти и председател на Управителния съвет на Българска музикална асоциация специално за Лятната академия 2021! Вярваме, че оттук нататък този аранжимент в изпълнение на духовия оркестър на СУ "Любен Каравелов" ще звучи на всички официални събития и във всички тържествени моменти в Копривщица.

  Проф. Карафезлиев: “За успеха на втората Лятна академия може да се съди по отзвука сред участниците в нея. Този бурен отзвук, богат на усмивки, ентусиазъм, оптимизъм, мотивация и върхови впечатления говори, че целта е изпълнена и ние от сдружение „Брас перспективи” още веднъж сме успяли да вдъхновим децата и младежите да обичат музиката, да обичат медните духови инструменти и да се стремят да се развиват.”

  Очаквайте третото издание на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти в Копривщица в края на август 2022! 

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram