Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Шведско вдъхновение с датски акцент 2024: Майсторски клас тромбон и брас ансамбли с Ларс Карлин

  Кръстина Денчева
  7 април, 2024

  Със замах и вдъхновение в края на март 2024 Швеция стана следващата от страните от Северна Европа, която включихме в международната програма на “Брас перспективи”. Точно седмица преди да отбележим третия рожден ден на Сдружението ни, шведският тромбонист и аранжор Ларс Карлин, който от 2020 насам е първи тромбон на Датския национален симфоничен оркестър - основен състав на Датската радио-телевизионна компания (DR) - пристигна у нас, за да направи петия сертифициран международен майсторски клас от програмата ни, чиято подготовка започнахме през май 2022. Образователното събитие е първото от предвидената серия от концерти и майсторски класове в следващите 3 години, които ще осъществим с колеги - водачи на различни групи инструменти от Датския национален симфоничен оркестър. Всички събития са в чест на 100-годишнината на Датското национално радио, която ще отбележим и в България в специален съвместен проект през 2025. Всъщност идеята за този проект започна като импровизационно вдъхновение, свързано с творческите търсения на Ларс Карлин като аранжор и оркестров тромбонист. Със сигурност отново вдигнахме летвата сами пред себе си …този път заедно с шведски колега, избрал Копенхаген за свой дом.  

  Майсторският клас тромбон и брас ансамбли на Ларс Карлин от 28 до 30.03.2024 създаде напълно различна работна и творческа атмосфера в сравнение с предишните класове на Бранимир Слокар (Швейцария), Гьоргю Гивичан (Унгария), Ремко де Ягер (Нидерландия) и Теро Линдберг (Финландия). Преподавателският подход и методи, работната атмосфера, внимателно създадената скандинавска брас хармония, в която органично се вплитаха творби от датски, шведски, финландски и фламандски композитори, превърна трите дни на интензивно обучение в предизвикателно приключение на ново професионално ниво. Вярвам, че всички участници ще си го спомнят дълго и с удовлетворение.

  Какво се случи и защо бе толкова различно:
  🎶 За първи път сдружение “Брас перспективи” отвори врати за чуждестранни участници в своите майсторски класове. За нас беше удоволствие да видим тази пъстра международна група тромбонисти от България, представена от учениците от музикалните училища в София, Пловдив и Бургас, студенти в НМА “Проф. П. Владигеров” от Китай и от колеги от Азербайджан, Испания (Симфоничен оркестър Враца) и САЩ (Държавна опера Стара Загора). Към тях се присъединиха гръцките колеги - студенти от Консерватория “НАКAС” в Атина и от Държавната консерватория в Солун, Гърция. Поставихме началото на много интересно сътрудничество, което още през 2025 вече ще има свои проекти. 

  Гръцките участници в майсторския клас на Ларс Карлин (отляво-надясно: Лукас Mасмаридис, Рафаела Каракакса, Ларс Карлин, Наталия Калампалики, Максимос Лазидис и Стаматис Стейрос. Фотограф: Весела Илкова

  🎶Сутрешните разсвирвания са неизменна част от подготовката на музикантите медни духови, както и от програмата на всички образователни събития на “Брас перспективи”. В интерпретацията на Ларс Карлин тези иначе донякъде скучно - стандартни, макар и много полезни часове се превърнаха в изискващи значителна физическа активност почти силова система от йога упражнения за дишане и разтягане, целящи развитието на мускулатурата, подпомагаща издръжливостта и силата на духачите. Курсът по йога е разработен от Лиза Саразини и Ларс Карлин (и двамата тромбонисти) и беше представен у нас малко преди поетапното му публикуване онлайн. За участниците в майсторския клас по желание на Ларс Карлин е предоставен специален преференциален достъп до тази йога система за духачи.

  В началото на втория учебен ден на 29.03.2024. Фотограф: Весела Илкова

  🎶Във втория ден на майсторския клас в специална презентация, посветена на музиката за тромбон от съвременни шведски композитори, Ларс Карлин предпочете вместо подбраните от него любими пиеси да звучат на запис, да ги изсвири сам. Изящните миниатюри в пиесата “Камера” на Роланд Пьонтинен бяха като пътуване из скандинавските земи през лятото, а изключително красивите “Три шведски песни” от Перерик Монакус, Андреас Валениус и Балтер Ерик Олсон, обединени в сюита в аранжимента на Ларс Карлин за соло тромбон и пиано се превърнаха в много емоционален момент за самия музикант. И смело мога да споделя, че всички присъстващи останахме без дъх от ефектната, вихрена и екстравагантна пиеса на Aндерс Хилборг “Skin Trombone” за соло тромбон и перкусии. 

  🎶 Индивидуалните уроци изненадаха участниците с някои алтернативни упражнения, избрани от преподавателя, както и със забележителния оперен баритон на Ларс Карлин, който звучеше в интерпретирането на мелодичните линии в творбите от учебния репертоар. Пеенето като метод за вникване в пиесата, но и най-вече като по-разбираем начин да бъде усетено движението на въздушната струя в мелодията е един от съществените аспекти в системата за преподаване на Карлин.

  🎶Очарователен акцент в майсторския клас бе участието на 4 дами: Кати Шул (САЩ, Държавна опера Стара Загора), Наталия Калампалики и Рафаела Каракакса от Консерватория “НАКAС” в Атина, Гърция, са избрали за свой инструмент тромбона, а Галя Димитрова - студентка в НМА “Проф. Панчо Владигеров” - тромпет в класа на гл. ас. д-р Петър Македонски. Всички дами участваха в заключителния концерт на международния майсторски клас на Ларс Карлин.

  🎺 Благодарим за активното участие на групата тромпетисти начело с Владимир Митин - преподавател в НМУ "Л. Пипков", както и на студентите ударни инструменти Борислав Запрянов и Чарли Милов от класа на гл.ас. д-р Мирослав Димов, които участваха в заключителния концерт с професионализъм и сърце.

  🎶 Както винаги, след многобройните индивидуални уроци и дългите репетиции заключителният концерт на 30.03.2024 бе най-ефектното събитие в програмата на майсторския клас. Със свои соло изпълнения участваха  преподавателят Ларс Карлин, избраните от него участници Макс Стоянов (тромбон) и Павел Петков (флюгелхорн) от НМУ “Любомир Пипков”, Катрин Шул (САЩ, Държавна опера Стара Загора) и Мустафа Халилов (Азербайджан, Симфоничен оркестър Враца). Финалът на концерта бе отделен за пиесата на фламандския композитор от епохата на Барока Тилман Сузато, чийто творчески път е свързан с Швеция. В блестящия аранжимент на Ларс Карлин се включиха 22-та участници в международния майсторски клас тромбон и брас ансамбли. А точно преди тези заключителни акорди всички получиха сертификатите си за участие в това изпълнено с предизвикателни моменти образователно събитие.

  Заключителния концерт на 30.03.2024 в 10 кадъра. Фотограф: Весела Илкова

  И накрая, почти като в холивудска церемония
  благодарим официално и от все сърце на нашите партньори: 
  🎶Изказваме благодарността ни към YAMAHA Еurope, които за първи път подкрепят наш проект. Разбира се, това съвсем не е случайно: Ларс Карлин е една от най-ярките звезди в съвременната брас музика, които японската корпорация подкрепя. И вече сме напълно наясно защо.

  🎶 Отново разчитахме на традиционния ни партньор НМА “Проф. Панчо Владигеров” за залите за учебните занятия и заключителния концерт на майсторския клас. Благодарим на ректора на Академията проф. д-р Сава Димитров за подкрепата. 

  🎶 Специални благодарности на неуморимия професионалист и прекрасен корепетитор г-жа Снежана Абрашева, чийто умения бяха изключително високо оценени от Ларс Карлин и чуждестранните участници в събитието.

  🎶Изказваме дълбоката ни благодарност към Посолството на кралство Дания в България и лично към Негово превъзходителство посланик Йес Нилсен, който от 2021 насам подкрепя вдъхновените от датската култура проекти на “Брас перспективи”. Вярваме, че това сътрудничество ще продължи да се разширява в следващите години.

  🎶 Специални благодарности към любимия ни официален фотограф Весела Илкова (@vessy_ilkova_photography)

  Последни мигове от заключителния концерт на 30.03.2024 в Международния майсторски клас тромбон и брас ансамбли с Ларс Карлин. Фотограф: Весела Илкова


  🎶Очакваме с огромен интерес образователните и концертните събития, които Сдружение “Брас перспективи” ще осъществи в партньорство с колегите от Датския национален симфоничен оркестър в следващите две години.

  🎶А ако искате да чуете (отново) Ларс Карлин на живо в София, можете да направите това на 04.07.2025 в зала “България” в един изключително интересен концерт в партньорство със Симфоничния оркестър на Българското национално радио

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram