Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Нидерландско вдъхновение 2022: Майсторски клас тромбон и брас ансамбли с Ремко де Ягер

  Брас перспективи
  14 ноември, 2022

  Поглеждаме с удовлетворение назад към проведения от 3 до 5 ноември 2022 сертифициран Международен майсторски клас тромбон и брас ансамбли с Ремко де Ягер (Нидерландия). Макар да не е първо събитие от този тип за екипа ни след посещението на Слокар квартет през март 2019 и на проф. Гьоргю Гивичан през ноември 2021, вдъхновеният от Ниските земи майсторски клас беше изключително важна стъпка за сдружение “Брас перспективи”. Стъпка, с която поставяме начало на амбициозна програма от международни майсторски класове за медни духови инструменти, чийто календар включва сертифицирани обучения и концерти с преподаватели от Северна Европа два пъти годишно. 

  Образователното събитие с преподавател Ремко де Ягер отново се проведе в партньорство с НМА “Проф. Панчо Владигеров”. Изказваме нашата специална благодарност към ректора на Академията проф. д-р Сава Димитров за безценната подкрепа и предоставените зали за обученията и финалния концерт. 

  Международният майсторски клас тромбон и брас ансамбли с Ремко де Ягер е първият проект, който осъществяваме с подкрепата на Посолството на кралство Нидерландия у нас. Вярваме, че поставяме началото на успешно дългосрочно партньорство, което ще развиваме с различни атрактивни проекти и събития в бъдеще, посветени на нидерландската музика за медни духови инструменти. Изказваме дълбока благодарност към Негово превъзходителство посланика на кралство Нидерландия у нас Симон ван дер Бург както за подкрепата, така и за честта, която ни оказа с присъствието си на заключителния концерт на Международния майсторски клас тромбон и брас ансамбли. Нещо повече, Негово превъзходителство лично връчи сертификатите на участниците в майсторския клас заедно с преподавателя Ремко де Ягер в кратката церемония в средата на заключителния концерт - самата тя в своеобразен, впечатляващ ритъм, напомнящ едновременно интензивността на обучението в изминалите дни и спокойствието на Ниската земя.  

  Международният майсторски клас тромбон и брас ансамбли беше първото посещение в България на Ремко де Ягер - тромбонист в New Trombone Collective и в Симфоничния оркестър на Ротердам, преподавател тенор и бас тромбон и методика на обучението медни духови инструменти в Консерваторията в Амстердам. Очакваме с любопитство какво ще сподели той като впечатления от това пътуване в специалното интервю, по което работим в момента за проекта “Истории за брас”. Поканата ни към него като преподавател в майсторския клас бе отправена по предложение на Емил-Джордж Атанасов, който беше  асистент-преподавател в майсторските класове тромбон и брас ансамбли и отговаряше за предварителната подготовка на репертоара за обученията и комуникацията с тромбонистите, изявили желание да участват в майсторския клас. Причината е ясна - възхищението, което Емил-Джордж изпитва към Ремко де Ягер като към негов ментор и пример за подражание. Нещо, което всички усетихме в трите дни на интензивна работа в проекта.

  Традиционно за събитията на сдружение “Брас перспективи” корепетитор бе г-жа Снежана Абрашева, чиято неуморна работа и професионализъм на най-високо ниво са признати от всички колеги в общността на медните духови инструменти, които са имали възможността да работят с нея. Същото се отнася и за многобройните ученици в НМУ “Любомир Пипков” и в НМА “Проф. Панчо Владигеров”, които разчитат на нея в процеса на обучението си.

  Удовлетворени сме, че майсторският клас тромбон и брас ансамбли беше международен и като участници с присъствието на Хорхе Нието (Испания / Симфониета Враца) и китайските студенти в НМА Женюан Ли и Сунг Шилонг. Радваме се, че имахме и представители от музикалните училища в София и Бургас, както и от СУ “Любен Каравелов” в Копривщица - наш домакин при провеждането на вече три издания на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти. И ни е изключително приятно, че трима от тромпетистите, които се включиха в пилотния майсторски клас тромпет на ас. д-р Петър Македонски в Копривщица през 2022 без колебание се присъединиха и към участниците в брас ансамблите: Крум Делин, Александър Хариев и Павел Петков.

  Програмата на заключителния концерт на Международния майсторски клас тромбон и брас ансамбли с Ремко де Ягер беше повече от амбициозна. Важно за нас като организатори беше, че затвърдихме традицията ни на тези концерти да свирят не само участниците, но и преподавателите им. Така публиката имаше възможността да чуе на живо соло изпълненията на Ремко де Ягер и негов дует с Емил-Джордж Атанасов. Нидерландският ни гост избра само двама от участниците в майсторския клас тромбон за соло изпълнения: това бяха Данчо Гевезов (9 клас в СУ “Любен Каравелов” - Копривщица) и Хорхе Нието. Поздравления от все сърце и за двамата тромбонисти! Благодарности и към студентите ударни инструменти на гл. ас. д-р Мирослав Димов, които се присъединиха към нас за финалната пиеса в концерта.

  А ние вече работим по подготовката на следващите два майсторски класа през 2023: в края на март с финландския тромпетист Теро Линдберг - Златния тромпет и през втората половина на ноември с шведския тромбонист и аранжор Ларс Карлин. Очаквайте детайлите за мартенския Международен майсторски клас с Теро Линдберг през януари 2023.

  Албум от концерта на 05.11.2022 на официалния ни фотограф Весела Илкова вижте тук.
  Снимки от дните на обученията с Ремко де Ягер от 3 до 5.11.2022 вижте тук

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram