Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Теро Линдберг - Златният тромпет: Малките тайни на финландските професионални чудеса

  Кръстина Денчева
  13 май, 2023

  Той пристигна у нас в края на март 2023 като гост - преподавател в първия ни майсторски клас тромпет и брас ансамбли в популярната музика. Разбира се, вече знаех, че Теро Линдберг е сред най-добрите тромпетисти в света в последно време. Знаех го благодарение на Георги Велев - българският преподавател в майсторския клас - и на Мартин Бодуров, който се оказа запален почитател на Теро. Първото ми впечатление, когато го посрещнахме на летището, беше някак слънчево въпреки падащия здрач навън и много .. скандинавско: Руса коса, внимателни сини очи, леко дрезгав баритон и разкошен калъф с два тромпета на гърба. (Накратко казано младият Карлсон, който живее не в Стокхолм, а в Турку …) Програмата на майсторския клас беше предварително уточнена, часът и репертоарът на финалния концерт - потвърдени, а София предложи на госта ни неочаквано хубава пролет. Всичко беше чудесно, атмосферата - приятелска, а професионалното ниво - страхотно и вдъхновяващо. Беше 22 март вечерта. И екшънът започна. 🙂 В края на тези 4 вихрени дни, в които ни връхлетя включително стачка на въздушния трафик в Германия и луда надпревара с времето за полет обратно за Хелзинки през където и да е само и само да е на 26 март, получих обещание за интервю специално за проекта ни “Истории за брас”, чиято английска версия Теро Линдберг вече беше прочел много внимателно. С радост споделям резултата от нашия дълъг разговор (отчасти писмен, отчасти не) за инструмента тромпет, за тромпетистите и мястото им в музикалната индустрия днес и за три епизода от класически фантастичен филм, който и двамата обичаме … 

  Би ли се представил накратко пред българската и чуждестранната аудитория на проекта ни “Истории за брас”?
  Здравейте, аз съм финландски музикант на свободна практика. Свиря на тромпет, аранжор, композитор и музикален продуцент съм. В момента също така преподавам по малко в Академия Сибелиус и в Metropolia school of music в Хелзинки. 

  Как и кога тромпетът дойде в твоя живот? 
  Бях на 16 години, когато започнах да свиря на тромпет. По това време свирех клавишни в една соул банда, имахме саксофонист, но определено имахме нужда от брас секция. Реших да опитам нов инструмент 🙂 и скоро разбрах, че това е моето нещо …

  Хората, които са те вдъхновявали в първите ти стъпки в популярната музика?
  Първите ми идоли бяха от света на поп и соул музиката - тромпетисти като Jerry Hey, Mic Gillette, Alan Rubin, Lew Soloff. Винаги съм обичал пищящи тромпети, така че когато бях млад бях и голям почитател на Arturo Sandoval, Bill Chase и други подобни изпълнители. Малко по-късно открих джаз музиката и моите любимци за цял живот Freddie Hubbard и Clark Terry ♥ Днес наистина обичам всички видове музика, която е изсвирена добре, но съм отчаяно влюбен в записите от 50-те години на Maynard Ferguson.😊

  Имах много вдъхновяващи финландски преподаватели от самото начало. Първият ми преподавател беше Рейо Руоконен, с когото направих първите си стъпки в свиренето. След това започнах професионално обучение в Metropolia school of music. През 2001 отидох в Грац, Австрия, като студент на разменни начала. Там бях при великолепния преподавател с профил класическа музика Stefan Hofer, който ме въведе в напълно различен тип свирене. Щефан беше учил при Malte Burba в Германия и неговата система има много предимства в тромпетното свирене. 

  Началото на професионалната ти кариера?
  Мисля, че бях късметлия, защото по време на обучението като студент бяхме голяма група млади инструменталисти (с всякакви инструменти), които искаха да учат, да свирят и да стават все по-добри. Имаше много банди и всички се подкрепяхме един - друг ♥ Намерих много добри приятели в тези години. Днес те са на много високи позиции в музикалната индустрия на Финландия като диригенти на телевизионни формации, аранжори, продуценти. 

  Разбира се, майка ми искаше да уча някакви сериозни неща (например право), но когато ме видя за първи път по националната телевизия с финландския певец Дани / Danny, тя разбра, че тромпетът е моето нещо 🙂 И отново ще кажа, че бях късметлия с всички ангажименти, които имах. Когато бях в Австрия (живях там 5 години), свирих във финландските банди на Jimi Tenor and Leningrad Cowboys. С тях имахме много участия в Централна Европа, така че се справях много добре и когато все още се учех да свиря.  

  А кариерата ти днес? Спомням си, че говорихме за спецификите на работата в телевизията в банда, която свири на живо в предавания като “Танцувай със звездите” и финландската версия на “Събота вечер”. 
  Днес седмиците ми са много различни - с много и най-различни гигове, с писане и аранжиране, много ангажименти по заместване в различни банди и с основните групи, в които свиря. Преди само няколко седмици участвах по заместване в епизод на “Гласът на Финландия”. Следващата есен започваме сезон 16 на “Танцувай със звездите”. А преди това през лятото ще съм на турне с известната финландска рок банда Popeda, така че лятото ще бъде пълно с фестивали.

  Разкажи ни за кариерата ти в джаз оркестрите на Турку и Еспоо?
  Вече над 10 години съм първи тромпет и в двата биг бенда. И двата са сред най-добрите във Финландия и имам много приятели сред колегите. И двата бенда имат по 5-6 проекта годишно, както и гостуващи чуждестранни артисти като Till Brönner, Michael Abene, Nils Landgren, Victoria Tolstoy и други. Всъщност аз съм сред основателите на биг бенда на Турку преди 11 години, а между 2018 и 2021 бях и негов артистичен директор. Наистина обичам да свиря в биг бенд - това е едно от любимите ми неща на музикалната сцена.

  Вдъхновението и трудностите да си аранжор брас инструменти в популярната музика днес?
  Това е труден въпрос … Днес няма толкова много поп банди, които имат тромпети или брас секция и по мое мнение това е проблем. Имаме най-ниският брой за всички времена на деца и любители, които искат да учат тромпет. Откъде ще взимаме тромпетисти в бъдеще? Със сигурност имаме нужда от повече артисти като Бруно Марс и Джъстин Тимбърлейк, които използват брас секции. Но независимо от трудностите трябва да се опитваме да разпространяваме Силата на брас музиката по света 🙂 

  Златният тромпет - как се появи този толкова красив и подходящ прякор? 
  Аз съм голям почитател на музиката за тромпет от старата школа през 50-те и 60-ге години със страхотния звук и мелодии. Тогава тромпетът е бил наистина много популярен инструмент. По онова време всяка страна е имала своя “Златен тромпет”. Във Финландия също сме имали много популярен тромпетист на име Йорген Петерсен. Той беше мой идол, когато бях по-млад. И когато през 2015 издадох първия си албум, исках да върна това свирене от старата школа с прекрасните мелодии и звук. И така се роди моят звук (като запазена марка от онези времена - б.р.)  

  Да поговорим за албумите “The Return of the Golden Trumpet” и “The Golden Trumpet Strikes Again”. Като тежък фен на истинските три епизода на Star Wars беше невъзможно да избегна асоциациите с Епизод V и Епизод VI. Това ли беше идеята ти? 
  Аз също съм голям фен на оригиналните филми Star Wars. Исках заглавието на първия ми албум да е ефектно и завладяващо. Осъзнах, че “Завръщането” е много подходящо, защото по това време все още го нямаше Златният тромпет, а и асоциацията беше ясна - това заглавие беше перфектното попадение.😀Ще споделя една тайна. Ще има още един албум със Златния тромпет. Всъщност два, защото The Christmas of the Golden Trumpet 2 ще излезе през ноември 2023, а последният от вдъхновените от Star Wars албуми ще бъде издаден през 2024 - 2025. 

  Как подбираш пиесите, които включваш в албумите си?
  Винаги свиря музиката, която харесвам, така че това са любимите ми мелодии и песни. И, разбира се, винаги се опитвам да намеря нови идеи или нов подход към аранжиментите на старите песни.

  Да поговорим за финландските професионални тайни на свиренето на тромпет - тайните на Теро Линдберг. Каква е твоята концепция? Как би описал най-важните черти на перфектния тромпетист?
  Аз мисля, че тук няма тайни. Концепцията ми е да се опитвам да подобря свиренето си всяка година, всеки месец по малко. Да свиря повече нещата, които не мога, и да си поставям големи предизвикателства колкото е възможно по-често. Tака най-бързо можеш да научиш нови неща … И по този начин след 20-30 години ще си научил много за свиренето на тромпет. Просто не спирай да свириш и да учиш. Особено на този инструмент трябва да свириш почти всеки ден през целия си живот. Jerry Hey не е пропускал нито ден (както и Йордан Кожухаров - б. р.). 

  Момент от заключителния концерт майсторския клас на 25.03.2023 в голямата зала на НМА "Проф. Панчо Владигеров". Солисти Теро Линдберг и Михаил Йосифов с бенд от участниците в класа. Фотограф: Нели Куртева

  В края на март 2023 беше в София за твоя майсторски клас тромпет и брас ансамбли в популярната музика. Беше възхитително финландско пролетно приключение - много специално за всички нас. Би ли споделил впечатленията си? 
  О, това беше едно от най-хубавите ми пътувания изобщо. Българите, храната и красивата ви столица София (и, разбира се, мъничко ракия) - всичко ми хареса. Беше толкова хубав дълъг уикенд. Наистина се надявам да се върна отново колкото е възможно по-скоро!

  В София ни представи Наръчника на тромпетиста, който си написал в сътрудничество с Аки Велимеки - бивш първи тромпет на Симфоничния оркестър на Тампере. Това беше първото представяне на книгата ви извън Финландия. Какво би ни разказал за този наръчник? 
  Накратко … запознах се с Аки Велимеки през 2016 по време на фестивала Lieksa Brass Week. И двамата бяхме там като преподаватели. И когато започнахме да обсъждаме различните аспекти на тромпетното свирене бързо разбрахме, че мислим по еднакъв начин. Аки е изцяло класически музикант, аз съм от популярната сцена и все пак мислим по един и същ начин. Така че още тогава говорихме да направим нещо заедно. И когато започна COVID кризата аз се обадих на Аки и му казах: Сега е нашето време!😊Така започнахме. Другата важна причина да напишем този наръчник беше, че нямаме много добри модерни учебни материали на финландски, а нуждата от тях е очевидна. И така книгата се появи през ноември 2022. Целта ни е в бъдеще да преведем Наръчника на тромпетиста на много езици. Кой знае, може би българският език ще е един от тях? В очакване сме на английската версия на книгата съвсем скоро! 

  И на финала на това интервю няколко кратки въпроса с още по-кратки отговори.
  Любимият ти герой от детска книга? Татко Барба
  Любим сезон? Лятото
  Любим цвят? Черен
  Любимото ти място във Финландия? У дома
  Какво е усещането да си роден на 29 февруари? Чувствам се млад😀
  Моментът, който никога няма да забравиш? Раждането на децата ми
  Нещото, което никога няма да простиш? Атаката на Русия срещу Украйна
  Какво би пожелал на аудиторията ни? Моля, следвайте ме в YouTube и Instagram😊

  Благодаря ти за това очарователно интервю!

  Фотограф: Нели Куртева
  Интервюто е публикувано на английски и на нидерландски език


  Проектът "ИСТОРИИ ЗА БРАС" е реализиран
  с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"
  по програма "КРИТИКА" - 2022

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram