Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Преподавателите медни духови в Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти Копривщица 2022

  Брас перспективи
  3 юли, 2022

  В своя ход напред времето ни води все по-близо до началото на третото издание на Лятната академия за брас ансамбли в Копривщица от 23 до 28 август. През 2022 спектърът от майсторски класове отново е разширен - този път в медните духови: към тромбон и брас ансамбли добавяме тромпет и оркестрови трудности.

  Преподавателите в Лятната академия отново подготвят наситена и разнообразна учебна програма, в която след успешния експеримент през 2021 концертите вече са два. Първият от тях е на майсторските класове по тромпет, тромбон и ударни инструменти на 26.08.2022 (петък) от 18.00. Заключителният концерт с връчване на сертификатите на участниците в четирите майсторски класа по тромпет, тромбон, брас ансамбли и ударни инструменти ще се състои на 27.08.2022 (събота) от 18.00 на откритата сцена, разположена между читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“ и сградата на Първото класно училище. Съгласно традицията ни, входът и за двата концерта е свободен. 

  Преподавателски екип медни духови в Лятната академия Копривщица 2022:
  Проф. д-р Атанас КАРАФЕЗЛИЕВ
  Той е инициатор и ръководител на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти в Копривщица. Проф. Карафезлиев е един от най-изявените български тромбонисти – изпълнители и преподаватели. Учи в НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров” в Бургас и в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София. Кариерата му е свързана с многобройни награди от престижни национални и международни конкурси, фестивали и записи като солист и с камерни формации. От 1991 е водач на тромбоновата група в Симфоничния оркестър на БНР. През 1994 започва преподавателската си кариера в НМА “Проф. П. Владигеров” и НМУ “Л. Пипков”. От 2020 проф. Карафезлиев ръководи катедра “Камерна музика и съпровод” в Инструменталния факултет на НМА. Неговата мисия е популяризирането на съвременната българска музика за соло тромбон и брас ансамбли. Лятната академия за брас ансамбли е продължение на активната му амбициозна преподавателска дейност за откриване и развитие на новите поколения талантливи български деца, готови да посветят съдбата си на медните духови инструменти като професионалисти, достойни за европейската и световната сцена.  

  Ас.д-р Петър МАКЕДОНСКИ
  Най-младият представител на тромпетната династия Македонски ще ръководи майсторския клас по тромпет. От 5-годишна възраст учи пиано и теория на музиката в НМУ “Л. Пипков”,  а на 10 години започва да свири на тромпет в класа на своя баща проф. Ангел Македонски. Завършва НМА “Проф. Панчо Владигеров” и в момента преподава там. Петър Македонски е носител е на многобройни награди от национални и международни конкурси като солист и в камерни състави. От 2011 насам е солист-тромпетист в Симфоничния оркестъра на БНР, а от 2018 съвместява същата длъжност и в Софийската филхармония. През 2015 в камерно дуо с пианистката Надежда Цанова правят редица студийни записи за Златния фонд на БНР и стават лауреати на 5 международни конкурса, както и наградата "Музикант на годината" 2017 в раздел "Ансамбли". Петър Македонски е създател е на камерна формация „Мистър Брас“ и е сред основателите на образователната програма „Фортисимо Фамилия“ на фондация „Америка за България“.

  Снежана АБРАШЕВА
  Тя е корепетитор със забележителна професионална кариера и огромна отдаденост към музиката за медни духови инструменти. Родена е в София в музикантско семейството. Учи в НМУ “Любомир Пипков”, завършва НМА „Проф. П. Владигеров” в класа по пиано на Джулия и Константин Ганеви. От 1989 година е щатен акомпанятор и старши преподавател в катедра „Духови и ударни инструменти” на Инструменталния факултет на НМА. Участвала е в много концерти, фестивали, конкурси и майсторски класове у нас и в чужбина. През 2018 е удостоена с наградата „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Има многобройни записи за Българско национално радио и Българска национална телевизия. За екипа на Лятната академия Копривщица 2022 е чест, че г-жа Абрашева отново е в преподавателския ни екип! 

  АСИСТЕНТ - ПРЕПОДАВАТЕЛИ
  Ас. Емил – Джордж АТАНАСОВ
  Интересите му са в сферата на съвременния тромбон, старинния сакбът и камерната музика за брас ансамбли. Пътят му в медните духови започва с първия му педагог Добрин Иванов. Емил – Джордж учи в НМУ “Любомир Пипков”. Завършва Guildhall School of Music and Drama в Лондон, Великобритания, с бакалавърска степен Hons със специалност цугтромбон и магистърска степен в НМА “Проф. Панчо Владигеров”. Свири в различни оркестри като филхармония “Пионер”, Лондонския симфоничен оркестър към Кралския колеж и оркестъра към Ръскин университет, Кеймбридж, Великобритания. Тромбонист е в оркестъра на Софийската опера и балет. Емил – Джордж прави първите си стъпки като преподавател тромпет и тромбон по програмите Every Child a Musician music service и Borough Music School, Лондон, Великобритания (2015-2016). Асистент – преподавател брас ансамбли, тромбон и туба в Лятната академия в Копривщица от началото й през 2020. От учебната 2021/2022 е асистент в НМА "Проф. Панчо Владигеров".

  Валентин ПЕТКОВ
  През 2022 за първи път вече официално се присъединява към екипа медни духови на Лятната академия като асистент - преподавател оркестрови трудности и тромпет. Като диригент на ученическия оркестър на СУ “Любен Каравелов” в града, символичен домакин и основен “виновник” за инициативата Лятната академия да се провежда именно в Копривщица, Валентин Петков участва активно в образователния процес от самото начало. Благодарение на неговата амбиция и отдаденост оркестърът веднага зае своето атрактивно място в заниманията на Академията като участието му всяка година се развива в нови насоки. По решение на ръководителя на Лятната академия проф. Карафезлиев, от тази година Валентин Петков вече е част от преподавателския екип като асистент - преподавател с профил оркестрови трудности и тромпет. Радваме се да го поздравим с добре дошъл!

  Очаквайте скоро представянето на екипа преподаватели ударни инструменти 2022!
  Всички преподаватели подготвят нова, богата и много разнообразна учебна програма, в която ще има много, много свирене. Вярваме, че към уникалната общност от ученици от музикалните училища от цялата страна и децата от ученическия оркестър на СУ “Любен Каравелов” в Копривщица ще се присъединят още много нови участници. Краен срок за записване за участие в Лятната академия и потвърждаване на настаняване в партньорските ни къщи за гости: 01.08.2022. Използвайте електронния ни  формуляр!

  Предварителна информация за третото издание на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти Копривщица 2022
   
  Фейсбук събитие на Академията

  Второ издание на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти 2021

  Първо издание на Лятната академия за брас ансамбли 2020

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram