Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • SzegEd Trombone ENsemble (Унгария) в летния проект 2023 на "Брас перспективи"

  Кръстина Денчева
  16 май, 2023

  Едно от най-важните неща в идеите и дейностите на сдружението е свързано с дългосрочните хоризонти пред сътрудничество с колегите брас музиканти от европейските страни. Пристрастията ни към Северна Европа вече са добре познати както на участниците в образователните ни събития, така и на публиката. Но има още една държава, която вече е неразделна част от проектите ни: Унгария с проф Гьоргю Гивичан. Всичко започна през март 2019, когато по наша покана той пристигна за първи път в България като тромбонист в емблематичния Слокар квартет, а през ноември 2021 осъществихме негов сертифициран майсторски клас с финален концерт в зала “БИАД”, на който Гивичан изсвири няколко пиеси от съвременни унгарски автори, писани специално за него. През април 2022 той беше първият чуждестранен събеседник в проекта “Истории за брас” с интересно и своеобразно като самия него интервю, което публикувахме на английски, български и нидерландски език.

  Логичната следващата стъпка в разширяването на сътрудничеството с унгарските ни колеги беше ясна - съвместен проект със SzegEd TRombone ENsemble, чийто създател,  художествен ръководител и, разбира се, първи тромбон е Гьоргю Гивичан. През 2015 той отправя покана към своите най-талантливи настоящи и бивши студенти, които са сред артистите на водещи оркестри не само в Унгария, но и в други европейски страни. От тогава насам съставът се променя неколкократно, но броят на тромбоните в него е неизменен: 8. Гостуването им в София ще бъде и премиера за двамата най-нови членове. Според проф. Гивичан с тях съставът звучи както никога досега.


  SzegEd Trombone ENsemble изпълнява предимно свои собствени транскрипции за 8 тромбона, както и композиции, написани специално за тях от млади композитори. Ансамбълът има издадени 5 албума: New Horizons 2016, Unlimited 2018, Wind Tunnels 2019, OVERTONALITY 2019 и SzegEd TRоmbone ENsemble Special feat. Peter Steiner 2022.

  Очаквано успехът на SzegEd Trombone ENsemble на европейска сцена се крие във впечатляващия публиката звук на 6 тенор тромбона и 2 бас тромбона. Понякога в тази конфигурация се включват алт тромбон, еуфониум, дори контрабас тромбон. Допълнен с ударни и други духови инструменти, ансамбълът изпълнява богата палитра от произведения в различни музикални жанрове. Музикантите постоянно доказват, че няма граници за техните инструменти - виртуозността и звуковият обхват на артистите могат да бъдат описани като екстремни в света на тромбона. Техните изпълнения, допълнени от класически, хомогенен звук на тромбонов ансамбъл, създават изключително колоритно музикално изживяване за публиката. SzegEd Trombone ENsemble е музикална общност, която се развива непрекъснато. Проф. Гьоргю Гивичан черпи от своя богат опит като солист, член на камерни състави и симфоничен оркестрант, за да създаде непрекъснато обновяващ се иновативен екип.


  Съвместният ни летен проект 2023 включва две събития. Имаме честта да ги осъществим в партньорство с Институт “Лист” - Унгарски институт София, НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Музикална агенция Кантус Фирмус.

  Концертът на 15.06.2023 от 19.30 часа ще се състои в красивата старинна Аула на Софийския университет. Събитието е включено в програмата в 23-тото издание на Европейския музикален фестивал, който се осъществява с подкрепата на Столична община и Министерството на културата. Билети онлайн на ОТ БАРОК ДО РОК |EPAYGO и на място преди концерта.

  Творческата среща с проф. Гивичан и колегите от SzegEd Trombone ENsemble ще се състои на 16.06.2023 oт 10.30 до 14.00 в зала “Димитър Ненов” в сградата на НМА “Проф. Панчо Владигеров” на ул. “Людмил Стоянов” 6 и също е част от програмата на Европейския музикален фестивал. Във фокуса на образователното събитие ще бъде съвременният репертоар за соло тромбон, който е задължителна част от международните и националните конкурси в Европа. Ще бъдат представени и нови творби от унгарски и български композитори за тромбон и тромбонови ансамбли.

  Вярваме, че летният проект 2023 на сдружение “Брас перспективи” и SzegEd Trombone ENsemble ще допринесе за разширяването на хоризонтите на българските тромбонисти и създаването на нови контакти с колегите, които са утвърдена част от съвременната европейска брас сцена. А какви ще бъдат следващите стъпки в сътрудничеството ни с унгарските тромбонисти ще стане ясно … когато настъпи времето за следващите съвместни събития. 🙂

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram