Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Международен майсторски клас тромбон и брас ансамбли с Ларс Карлин (28-30.03.2024)

  Брас перспективи
  5 декември, 2023

  Програмата от международни образователни събития на “Брас перспективи” е все по-добре позната на младите колеги медни духови инструменти в България и на Балканите. През 2024 ще продължим с амбициозни майсторски класове през март и ноември, на които ще имаме честта да посрещнем като преподаватели две от най-големите звезди на съвременната брас сцена: тромбонистът Ларс Карлин (Швеция/Дания) и джаз тромпетистът Джерард Презенсър (Великобритания). Предвид обичайния акцент Северна Европа в проектите на “Брас перспективи”, не е изненада, че пролетният майсторски клас е под знака на Датското кралство. Причините са две: Първата от тях е развиващото се сътрудничество с музикантите от съставите на Датската радио-телевизионна компания (DR), в която Ларс Карлин е първи тромбон на Симфоничния оркестър. Втората много ценна за нас причина е партньорството ни с Посолството на Дания в България, за чиято подкрепа от 2021 насам изказваме нашата благодарност към Негово превъзходителство посланик Йес Нилсен и екипа му.

  Международният майсторски клас тромбон и брас ансамбли с преподавател Ларс Карлин ще се проведе от 28 до 30.03.2024 в София в партньорство с YAMAHA Europe, Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” и Посолството на Дания в България. Събитието е сертифицирано. Заниманията ще се проведат в сградата на НМА на ул. “Людмил Стоянов” 6. Те ще бъдат отворени за слушатели, които ще имат възможност да участват в разсвирването, с което ще започват трите учебни дни. В програмата на Международния майсторски клас е предвиден специален лекционен модул, посветен на творчеството на съвременните шведски композитори, които пишат за медни духови инструменти. Съгласно традиционния за “Брас перспективи” формат на обучението, на 30.03.2024 ще се състои заключителен концерт, на който преподавателят и участници ще свирят заедно на сцената на Голямата зала на НМА.

  РЕГИСТРАЦИЯ за участие: 
  Стандартна регистрация: 06.12.2023 -  17.03.2024 (200 лева)
  Регистрацията се счита за активна само след заплащане на посочените по-горе суми в рамките на не повече от 5 работни дни след попълването на електронния формуляр. Заплащането се извършва по банков път след потвърждение по имейл от страна на организаторите. При заявен отказ от участие в събитието не по-късно от 17.03.2024, организаторите възстановяват 65% от сумата. 

  ФОРМУЛЯР ЗА УЧАСТИЕ ТУК

  ВАЖНО: Участниците в изданията на Лятната академия в Копривщица през 2022 и 2023 ползват 20% отстъпки от таксите за участие съгласно приетата от УС на Сдружение "Брас перспективи" Система за образователни бонуси. Тя стартира през 2024 като постепенно ще бъде допълвана и разширявана през следващите години. Подробна информация за въведената система вижте ТУК. За допълнителни въпроси и уточнения: имейл info@brass.bg, телефон /вайбър +359887117162 


  За преподавателя:
  Ларс Карлин е обаятелен посланик на скандинавската култура едновременно като шведски музикант - изпълнител и аранжор, който работи с най-изявените съвременни композитори в родината си, и като първи тромбон на Датския национален симфоничен оркестър - основен състав на Датската радио-телевизионна компания (DR). Започва да свири на тромбон на 12 години в Музикалното училище в родния си град Борленге, Швеция, при проф. Ханс-Дьоран Олсон. Продължава образованието си в Консерваторията във Фалун и в Кралския колеж по музика в Стокхолм при проф. Свен-Ерик Ериксон - емблематична фигура в шведската тромбонова школа от втората половина на 20 и началото на 21 век, чийто ученик от по-старото поколение е Кристиан Линдберг.

  Ларс Карлин продължава образованието си в Университета за музика и театър в Хановер при проф. Йонас Билунд, а по-късно и в Университета по изкуства в Берлин при Андреас Клайн. Посещава и частни курсове “Изпълнителско майсторство и върхови постижения” при световноизвестния психолог - консултант сценично поведение Дон Грийни в Лос Анджелис, САЩ. Носител е на многобройни награди от национални и международни конкурси като Lieksa International Trombone Competition (2008), Aeolus International Competition for Winds (2010) и  Deutsche Musikwettbewerb (2011).
   


  Ларс Карлин е един от основателите на Trombone Unit Hannover, чийто репертоар оформя чрез свои аранжименти. Албумът им "Living on the Edge" (2017) е с музика на Прокофиев, Мусоргски и Хендел в аранжименти на Карлин за 8 тромбона. 
  През 2018 заедно с бас тромбониста Томер Машковски и пианиста Охад Бен - Ари създават музикалното шоу ”Sliding through the opera” отново по аранжименти на Карлин.
  От негови аранжименти ще бъде съставен и репертоарът на Международния майсторски клас в София.  


  Ларс Карлин притежава забележителен опит като оркестрант в големите оркестри на Германия (оперни и симфонични) и Скандинавия. От 2020 е първи тромбон в Симфоничния оркестър на Датската радио-телевизионна компания (DR). Има задълбочен интерес към камерната музика за медни духови. Амбициозен тромбонов изпълнител, Ларс Карлин е една от ярките звезди сред брас музикантите на YAMAHA. Свири с тенор тромбон модел YSL-882 OD и с разработения по негова концепция прототип на алт тромбон, който ще видим на живо в София. 

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram