Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти 2021 в цифри

  Брас перспективи
  24 август, 2021

  Приключи второто издание на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти в Копривщица от 18 до 23.08.2021. Тази година събитието беше много различно от това през 2020 както като продължителност, така и като програма на обученията в майсторските класове, репертоар и участници. Организатор бе сдружение "Брас перспективи" с комуникационната и логистична помощ на Българска музикална асоциация. Прекрасно е, че във второто издание на Академията се включиха млади колеги от три музикални училища: НМУ "Любомир Пипков" в София, НУМТИ "Добрин Петков" в Пловдив и НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас. Към тях добавяме студентите от НМА "Проф. Панчо Владигеров" и учениците от духовия оркестър на СУ "Любен Каравелов" в Копривщица, който е наш символичен домакин. Няма по-прекрасна гледка от тази с каква лекота копривщенските деца и участниците в Лятната академия от другите градове се превръщат във вдъхновен и ентусиазиран сборен ансамбъл от над 35 души, в който най-малкият участник тази година беше на 9 години, а най-големият ще бъде IV курс студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров".

  Учебната програма бе изключително наситена. Казано накратко, с изключение на първия ден 18.08.2021, в който учебните занятия бяха само следобед, в останалите дни програмата обхващаше ни повече, ни по-малко от 12 часа - от 9 сутринта до 21 часа вечерта с кратки прекъсвания за обяд и вечеря. А във всяка друга свободна минута това, което се случваше, беше че различни мънички ансамбли от 3 до 5 души продължаваха да свирят! Имаше и два концерта - на майсторските класове по ударни инструменти и тромбон на 21.08.2021 и на всички участници в Академията заедно с духовия оркестър на СУ "Любен Каравелов" в Копривщица на 22.08.2021.

  Благодарим на преподавателите през 2021 проф. д-р Атанас Карафезлиев (тромбон, брас ансамбли, оркестрови трудности за духов оркестър) и Радосвет Кукудов (ударни инструменти), асистент-преподавателите Емил-Джордж Атанасов (брас ансамбли) и Снежина Богданова (ударни инструменти). Специални благодарности на нашия прекрасен неуморен корепетитор г-жа Снежана Абрашева и на ентусиазирания ни колега, с когото отново работихме и в предварителната подготовка на Академията, тромпетиста Валентин Петков - студент в НМА и вдъхновяващ диригент на духовия оркестър на СУ "Любен Каравелов" в Копривщица.

  Благодарим на проф. Христо Йоцов за великолепния аранжимент на песента "Хубава си, моя горо" - официалния химн на Копривщица. Това беше изключително ценен подарък от забележителния композитор, аранжор, изпълнител ударни инструменти и председател на Управителния съвет на Българска музикална асоциация специално за Лятната академия 2021! Вярваме, че оттук нататък този аранжимент в изпълнение на духовия оркестър на СУ "Любен Каравелов" ще звучи на всички официални събития и във всички тържествени моменти в Копривщица.

  Благодарим на всички участници във второто издание на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти за радостта, с която свириха от начало до край, и за упоритостта, която проявиха в учебните занимания в стремеж към постигане на амбициозните задачи, поставени им от преподавателите!
  Благодарим за подкрепата от страна на Община Копривщица в лицето на кмета г-жа Бойка Дюлгярова!

  Подробния ни репортаж вижте ТУК!

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram