Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • "Музиката. Изповед за душата" - премиера на книгата на проф. Филип Павлов

  Брас перспективи
  23 юни, 2022

  “Човекът върви през своя живот устремен напред, овладян от безспирна страст да покорява света, докато следва своите желания и мечти. И все така .. до един момент, в който обърне взор назад и спомените нахлуят в неговата душа. Докато не пожелах да създам тази книга, не съм си давал сметка, че изговорените от мен хиляди неща са описани някъде. А други са споделени с колеги и са им в тяхното лично развитие.” 

  Това разказва “вместо предговор” за своята книга “Музиката. Изповед на душата” проф. Филип Павлов. Премиерата се състоя на 17.06.2022 в Студио “Музика” на Концертен комплекс “България”. Събитието бе включено в програмата на 53-то издание на Международния фестивал “Софийски музикални седмици” и беше уважено от многобройни колеги на проф. Павлов.

  Книгата “Музиката. Изповед за душата” съдържа избрани публикации за и от Филип Павлов, публикувани в различни печатни и онлайн медии у нас и в чужбина от 1999 насам. Статии, интервюта, есета, предговори към книги - всички те ни дават възможността да надникнем в световете на проф. Павлов като пианист, композитор, музикален критик и поет със светло, леко иронично чувство за хумор, добре познато на хората, които са се срещали с него. Поет, който владее изкуството да пише за деца - умение безкрайно по-различно от това да се пише за възрастни. Всъщност детската тема е застъпена и в музикалните аспекти на творчеството на проф. Павлов като композитор и музикален критик и анализатор. 

  В “Музиката. Изповед за душата” са включени очарователни откъси от предговорите към стихосбирките му, издадени между 2009 и 2020:
  “Пъзелът на чувствата (поезия и хумор)” - от писателя Димитър Христов;
  “Неразбрани малчугани” (стихове за деца) - от писателя и преводач Харалампи Харалампиев;
  “Хитрушко - веселушко” (стихове за деца) - от Кирил Назъров; 
  “Минути за усмивки” (стихове за деца) - от Любомир Пеевски;

  “Отблясъци” - от Ангелина Жекова; 
  “Чудни чудеса” - от писателя и художник Евгений Кузманов. 

  За нас е изключителна чест, че интервюто “Проф Филип Павлов: За звуковата вселена, галактиката “Брас” и мястото на тромбона в тях”, с което официално стартира за публиката онлайн проектът ни “Истории за брас” през есента на 2021, е включено в тази колекция, близка до сърцето на съставителя й проф. Павлов. 

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram