Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Международен майсторски клас тромпет и брас ансамбли с Теро Линдберг - Златният тромпет и Георги Велев (23 - 25.03.2023)

  Брас перспективи
  24 януари, 2023

  В началото на 2023 правим следващата крачка напред в утвърждаването на програмата ни от международни майсторски класове за медни духови инструменти и ансамбли два пъти годишно. Тази линия в образователните проекти на сдружение “Брас перспективи” започна от една стара мечта, която се заехме да осъществим през октомври 2018. И отново през октомври, но през 2021 започна подготовката ни за двойния международен майсторски клас по тромпет и брас ансамбли, който ще проведем в партньорство с Посолството на Финландия и НМА “Проф. Панчо Владигеров”

  След почти тайнствената и впечатляваща за всички ни премиера на живо на албума “Коледни истории за брас и глас” през декември 2021, Посолството на Финландия и лично Нейно превъзходителство посланик Кристина Кувая - Ксантопулос за втори път подкрепят нашите творчески идеи. Вярваме, че ни очакват още много съвместни интересни, красиви и необичайни събития.

  Изказваме нашите благодарности на ректора на НМА “Проф. Панчо Владигеров” проф. д-р Сава Димитров за традиционната подкрепа, безценно съдействие и възможността нашите образователни проекти да се провеждат в залите на Академията. За всички нас в сдружение “Брас перспективи”, които сме завършили различните факултети на НМА, тази подкрепа има и своя емоционален аспект. 

  Вдъхновен от скандинавската линия в програмата на “Брас перспективи” и силните пристрастия на част от екипа ни към Финландия, нейната култура и образователна система, Международният майсторски клас с преподаватели Теро Линдберг - Златният тромпет / Tero Lindberg - The Golden Trumpet и Георги Велев (АКАГА) ще представи атрактивен поглед към съвременната популярна музика, който обединява сценичния и преподавателски опит на двама утвърдени в Европа тромпетисти. Те за първи път ще излязат на сцена заедно, за да споделят своя опит с по-младите си колеги.

  Сертифицираният международен майсторски клас тромпет и брас ансамбли ще се проведе на 23, 24 и 25.03.2023 в зала “Алтернатива” на НМА “Проф. Панчо Владигеров”.

  Заключителният концерт с връчване на сертификатите, в който ще участват преподавателите и избрани от тях млади колеги, ще се състои на 25.03.2023 (събота) от 19.00 в Голямата зала на Академията. ВХОД СВОБОДЕН.

  ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ:
  Един от водещите тромпетисти на Финландия и Скандинавия, ТЕРО ЛИНДБЕРГ, известен с прякора си Златният тромпет (The Golden Trumpet), има издадени 3 самостоятелни албума, многобройни концерти и регулярни участия в телевизионни програми (Saturday Night Live Finland, Dances with Stars). Гост - музикант в групите Sunrise Avenue, Leningrad Cowboys и саксофониста Jimi Tenor. В момента Линдберг заема постоянни позиции в бандите Dallapé, Paula Koivuniemi и Mikko Leppilampi, първи тромпет е на Espoo Big Band и Turku Jazz Orchestra, чийто артистичен директор е между 2018 и 2022. Теро Линдберг има значителен опит като преподавател и аранжор джаз и рок в Скандинавия. Това е първото му гостуване в Източна Европа.   

  В края на 2022 заедно с колегата си Аки Велимеки (първи тромпет във Филхармоничния оркестър на Тампере) Теро Линдберг публикува “Наръчник на тромпетиста” - сборник, в който двамата комбинират своя професионален опит и любов към тромпета с фокус върху специфични аспекти като звукоизвличане, тембри и регистри, начини за регулиране на скоростта на въздуха и вибрационни свойства на устните. Наръчникът разглежда 22 теоретични аспекта на свиренето на тромпет, в практическата част предоставя 40 страници внимателно подбрани упражнения за развиване на уменията на тромпетиста, както и QR кодове към онлайн видео уроци. “Наръчник на тромпетиста” на Теро Линдберг и Аки Векимеки ще бъде представен за първи път извън Финландия в рамките на Международния майсторски клас на 24.03.2023 (петък) от 14.00 в зала “Алтернатива” на Музикалната академия

  ГЕОРГИ ВЕЛЕВ завършва НМУ “Любомир Пипков” и НМА “Проф. Панчо Владигеров”. От 1992 до днес свири в симфоничния оркестър СИФ 309 в записи на филмова музика. Тромпетист и вокалист на група АКАГА вече над 30 години с издадени 6 албума и повече от 2 500 концерта у нас и в чужбина включително на емблематични сцени като джаз фестивалите Монтрьо, Клапейда, Нишвил, Евросоник. Аполония. Велев пише музика за игрални късометражни и телевизионни документални филми като "Homo Ludens", "Лора от сутрин до вечер", "Отворени досиета", "ТЯ", "Шопинг" и други.  Отскоро е преподавател по тромпет в НМУ “Любомир Пипков”. Това е първият му майсторски клас у нас.
  Георги Велев в интервю за онлайн проекта ни “Истории за брас”

  ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ:
  Сертифицираният Международен майсторски клас с Теро Линдберг - Златният тромпет и Георги Велев е ориентиран към ученици, студенти и млади колеги на възраст от 14 до 30 години. УЧАСТИЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО.

  ИЗИСКВА СЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ с препоръчително споделяне на видео с изпълнение на кандидатстващия за участие млад колега. Задължително е да посочи пиеса по негов избор, по която би искал да работи с преподавателите. КРАЕН СРОК за предварителна регистрация за участие: 12.03.2023 (неделя)

  ПОПЪЛНЕТЕ ВНИМАТЕЛНО и коректно формата за кандидатстване ТУК, като обърнете особено внимание на актуалните координати за контакт с Вас (имейл и телефон).

  Основен език на обучението: АНГЛИЙСКИ. Превод на български ще бъде наличен само за отделни модули от интензивната програма в учебните дни.

  Подробната програма на 23, 24 и 25 март 2023 вижте във фейсбук събитието ни

  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на
  Национален фонд “Култура”
  Програма “Творческо развитие” 2022 

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram