Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Преподавателите 2021 в Лятна академия за брас ансамбли и ударни инструменти в Копривщица

  Брас перспективи
  7 юли, 2021

  Наближава времето за второто издание на Лятната академия за брас ансамбли в Копривщица от 18 до 23 август. През 2021 спектърът от майсторски класове е разширен: към тромбон и брас ансамбли добавяме и ударните инструменти. Защото какъв духов оркестър е това без барабанче и голям барабан? Или без чинели?

  Преподавателите в Лятната академия отново подготвят наситена и разнообразна учебна програма, в която през 2021 концертите вече са два. Първият от тях е на майсторските класове по ударни инструменти и тромбон на 21.08.2021 от 18.00 в залата в историческата сграда на Първо класно училище "Св.св. Кирил и Методий". Заключителният концерт с връчване на сертификатите на участниците в трите майсторски класа тромбон, брас ансамбли и ударни инструменти ще се състои на 22.08.2021 от 18.00 на откритата сцена, разположена между читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“ и сградата на Първото класно училище. Входът и за двата концерта е свободен. 

  Ето кои са преподавателите през 2021: 

  Проф. д-р Атанас Карафезлиев
  Той е инициатор и ръководител на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти в Копривщица. Проф. Карафезлиев е един от най-изявените български тромбонисти – изпълнители и преподаватели. Учи в НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров” в Бургас и НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София. Кариерата му е свързана с многобройни награди от престижни национални и международни конкурси, фестивали и записи като солист и с камерни формации. От 1991 е водач на тромбоновата група в Симфоничния оркестър на БНР. През 1994 започва преподавателската си кариера в НМА “Проф. П. Владигеров” и НМУ “Л. Пипков”. От 2020 проф. Карафезлиев ръководи катедра “Камерна музика и съпровод” в Инструменталния факултет на НМА. Неговата мисия е популяризирането на съвременната българска музика за соло тромбон и брас ансамбли. Лятната академия за брас ансамбли е продължение на активната му амбициозна преподавателска дейност за откриване и развитие на новите поколения талантливи български деца, готови да посветят съдбата си на медните духови инструменти като професионалисти, достойни за европейската и световната сцена.  

  Радосвет Кукудов
  От 1998 е водач на групата на ударните и тастови инструменти на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Израснал в артистично семейство, в което ударните са семейна традиция, той завършва НМУ “Любомир Пипков” и НМА ‘Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Добри Палиев. Неговата кариера като оркестрант започва още в 5-ти клас  – отначало в малкия оркестър към детския хор “Пим Пам” с ръководител Борис Карадимчев, а от 11-ти клас – и в емблематичната филхармония “Пионер” под ръководството на проф. Влади Симеонов. Между 1990 и 1995 Радосвет Кукудов е барабанист в Ку-Ку Бенд като участва в създаването на албумите “Ръгай чушки в боба” (1993), “Шат на патката главата” (1994), “Рома ТВ” (1994) и “Жълта книжка” (1995).  През 2006 основава квартет “Воланд” заедно с Иво Върбанов и Михаил Древновски (пиано) и Христо Йоцов – ударни: един необичаен и много ефектен ансамбъл, чийто музикален проект печели овации на европейската сцена. Отново през 2006 започва кариерата си като преподавател  ударни инструменти, оркестрови трудности и свирене в оркестър на учениците от 11 и 12 клас и на всички по-малки бъдещи колеги с  желание да се учат.  От 2007 насам по покана на проф. Христо Йоцов е преподавател по вибрафон в НМА “Проф. Панчо Владигеров”. 

  Снежана Абрашева
  Тя е корепетитор със забележителна професионална кариера и огромна отдаденост към музиката за медни духови инструменти. Родена е в София в музикантско семейството. Учи в НМУ “Любомир Пипков”, завършва НМА „Проф. П. Владигеров” в класа по пиано на Джулия и Константин Ганеви. От 1989 година е щатен акомпанятор в катедра „Духови и ударни инструменти” на Инструменталния факултет на НМА. Участвала е в много концерти, фестивали, конкурси и майсторски класове у нас и в чужбина. През 2018 е удостоена с наградата „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. В момента работи като акомпанятор в НМА “Проф. Панчо Владигеров” и НМУ „Л. Пипков”. Има многобройни записи за Българско национално радио и Българска национална телевизия. За екипа на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти Копривщица 2021 е чест, че г-жа Абрашева отново е в преподавателския ни екип! 

  Емил – Джордж Атанасов
  Интересите му са в сферата на съвременния тромбон, старинния сакбът и камерната музика за брас ансамбли. Пътят му в медните духови започва с първия му педагог Добрин Иванов. Емил – Джордж учи в НМУ “Любомир Пипков”. Завършва Guildhall School of Music and Drama в Лондон, Великобритания, с бакалавърска степен Hons със специалност цугтромбон и магистърска степен в НМА “Проф. Панчо Владигеров”. Свири в различни оркестри като филхармония “Пионер”, Лондонския симфоничен оркестър към Кралския колеж и оркестъра към Ръскин университет, Кеймбридж, Великобритания. Тромбонист е в оркестъра на Софийската опера и балет. Емил – Джордж прави първите си стъпки като преподавател тромпет и тромбон по програмите Every Child a Musician music service и Borough Music School, Лондон, Великобритания (2015-2016). През 2020 той бе асистент – преподавател брас ансамбли в първото издание на Лятната академия в Копривщица

  Предварителна информация за второто издание на Лятната академия за брас ансамбли и ударни инструменти Копривщица 2021 

  Краен срок за записване за участие в Лятната академия: 16.07.2021. Използвайте електронния ни  формуляр 

  Фейсбук събитие на Академията

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram