Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • 4 Международен конкурс за млади инструменталисти (тромбон) Гренхен 2022

  Брас перспективи
  4 февруари, 2022

  От 2 до 5 май 2022 в Гренхен, Швейцария, ще се състои 4 Международен конкурс за млади инструменталисти. Той се провежда в рамките на 13-то издание на Музикалната седмица на Гренхен, посветена на духовата музика на Швейцария. Във фокуса на събитието през тази година е тромбонът. Целта, която си поставят организаторите, е да вдъхновят младите изпълнители и да подпомогнат кариерата им. Конкурсът предлага парична награда от 7000 CHF в брой и концерт на победителя, 5000 CHF за второ място и 3000 CHF за класиралия се на трето място. Право на участие имат родените през 1987 и по-късно изпълнители.

  Международният конкурс за инструменталисти (тромбон) ще се състои в 3 кръга: 

  1 кръг на 2 и 3 май 2022 - с клавирен съпровод
  2 кръг на 4 май 2022 - полуфинал с клавирен съпровод (6 участници) 
  3 кръг на 5 май 2022 - финал с Варшавския камерен оркестър (2 участници)

  Краен срок за записване за участие online: 14.02.2022 на www.muvac.com
  Такса: 200 CHF 

  Броят на участниците е ограничен до 30 души. В случай, че има повече кандидати за участие, броят им ще бъде по преценка на организаторите. Редът на участниците в 1 кръг се определя чрез жребий, резултатът от който ще бъде обявен на официалния сайт на Международните музикални седмици Гренхен. Отделни жребии ще бъдат изтеглени за участниците в полуфинала и финала на конкурса. 

  Изпълненията на тромбонистите ще бъдат оценени от международни експерти изпълнители и преподаватели в 5-членно жури. Вече са известни трима от участниците в него, сред които има добре познати имена: Председател на журито: Армин Бахман (бивш преподавател в Музикалната академия “Франц Лист” във Ваймар, Германия), Гьоргю Гивичан (преподавател в Консерваторията “Ференц Лист” в Будапеща, Унгария) и Лиу Йанг (преподавател в Централната музикална академия в Пекин, Китай, солист в Пекинския симфоничен оркестър). Имената на другите двама членове на журито ще бъдат съобщени допълнително. Колегите ни тромбонисти (и не само) със сигурност си спомнят концерта на Слокар квартет в голямата зала на НМА през март 2019, в който Армин Бахман беше атрактивният бас тромбонист и изпълнител на алпийски рог, както и проведения в средата на ноември 2021 в новата сграда на НМА майсторски клас по тромбон и брас ансамбли на проф. Гивичан (който също беше в Слокар квартет през 2019).

  Решенията на експертите са окончателни. Резултатите ще бъдат обявявани непосредствено след приключването на 1 и 2 кръг от конкурса. Наградите се връчват само лично и на място. Наградата за III място ще бъде връчена в края на полуфинала. Наградите за II и I място - на финала. Всички полуфиналисти и победителите ще получат дипломи или сертификати. 

  ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН РЕПЕРТОАР 2022

  За 1 кръг:
  Степан Сулек - Sonata Vox Gabrieli (1973)
  И едно от следните произведения (1 и 2 част):
  Фердинанд Давид - Концертино за тромбон и оркестър op. 4 (Es)
  Лени Грьондал - концерт за тромбон и оркестър (f moll)
  Анри Томази - концерт за тромбон и оркестър 
  Нино Рота - концерт за тромбон и оркестър

  За 2 кръг:
  Франк Мартен - Балада за тромбон и пиано
  Една пиеса по избор за соло тромбон с продължителност до 12 минути (оригинална или адаптация). Партитурите (PDF) се изпращат заедно с регистрацията за участие.  

  За финала:
  Оливер Ваеспи - Scene Change (2017) и Концерт за тромбон и оркестър 

  За повече информация посетете официалния сайт на Музикални седмици Гренхен.
  Описанието на регламента, процедурата за записване за участие и задължителните произведения на английски език вижте по-долу.

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram