Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Медни и дървени духови ще звучат в авторски концерт на проф. Георги Костов

  Брас перспективи
  16 октомври, 2021

  На 19.10.2021 (вторник) от 18.00 в голямата зала на НМА “Проф. Панчо Владигеров” ще се състои авторски концерт на проф. Георги Костов. В програмата на събитието са включени камерни творби на композитора в изпълнение на проф. д-р Атанас Карафезлиев (тромбон), д-р Петър Македонски (тромпет) и д-р Росен Идеалов (кларинет). На рояла: доц. д-р Лилия Костова. В концерта ще участват и Деян Великов (контрабас), Радослава Русева (пиано) и Елена Петрова (певица). 

  Събитието е посветена на 80-годишния юбилей на проф. Георги Костов. В интервю в началото на 2021 композиторът споделя завета на своя учител Панчо Владигеров: “За да бъдеш добър композитор, трябва от един такт на твоята музика да разберат, че си български композитор.”  

  Творбата „Контрастни настроения“ за тромбон и пиано е написана през 2014. Композиторът  я  посвещава на  проф. Атанас Карафезлиев. Световната й премиера е на авторския концерт по случай 50 години творческа дейност на Георги Костов в изпълнение на Атанас Карафезлиев и Лилия Костова. „Контрастни настроения“ е включена в сборник, издаден от проф. Карафезлиев по проект на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ заедно с другите камерни пиеси за тромбон от проф. Георги Костов.

  “Поема за тромпет” (1972) е посветена на проф. Петър Кърпаров, който лично е направил научната редакция на партията на тромпета. Поемата е изградена структурно от различни по характер епизоди. Смяната на темпата и размерите в развитието на тематичната конструкция изгражда разнообразни фино нюансирани музикални образи,  които разчупват драматургията. Партията на тромпета е виртуозно разгърната и показва възможностите на инструмента в целия му блясък. Вариантът в съпровод на пиано носи очарованието на камерния жанр. В програмата на събитието творбата ще прозвучи в изпълнение на Петър Македонски и Лилия Костова.

  Концерт за кларинет и оркестър е първата българска творба в този жанр. Написан е през 1958, когато Георги Костов е едва 17-годишен. Премиерата на концерта за кларинет и оркестър е през същата година в изпълнение на Плевенска филхармония под диригентството на маестро Влади Анастасов със солист проф. Сава Димитров. В програмата на събитието на 19.10.2021 ще прозвучи третата част в изпълнение на Росен Идеалов и Лилия Костова. 

  Концертът е с ВХОД СВОБОДЕН при стриктно спазване на действащите противоепидемични мерки.

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram