Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • Румен Бояджиев-син със специален аранжимент - подарък за Лятната академия Копривщица 2022

  Брас перспективи
  15 август, 2022

  По инициатива и покана на Радосвет Кукудов - ръководител и преподавател в майсторския клас ударни на сертифицираната Лятна академия за брас ансамбли и ударни инструменти Копривщица 2022 композиторът Румен Бояджиев - син създаде специален аранжимент на пиеса на проф. Добри Палиев за соло ксилофон и духов оркестър. Премиерата й ще бъде на 27.08.2022 по време на заключителния концерт на Лятната академия с връчване на сертификатите на участниците в майсторските класове.

  Радосвет Кукудов сподели: “Много ми се искаше да има аранжимент за соло ксилофон и духов оркестър за Лятната академия в Копривщица. Избрах "Право хоро" на професора ни Добри Палиев. Обадих се на близкия ми приятел Румен Бояджиев-син. който също е завършил ударни инструменти в НМУ  "Любомир Пипков" и в НМА "Панчо Владигеров", а днес е качествен и продуктивен композитор и аранжор, който пише в голям спектър от жанрове солова, камерна, симфонична музика, музикално-сценични и вокални творби. Обадих му се и го помолих да направи аранжимент за въпросното произведение.Той веднага се съгласи! На 31.07. се обадих на диригента (и тромпетист) Валентин Петков, за да уточним състава на ученическия духов оркестър към СУ “Любен Каравелов”. Изпратих информацията на Румен Бояджиев на 01.08. и той за изключително кратко време направи аранжимента. На 04.08 ми изпрати партитура, щимове и демо запис.

  Огромни благодарности и на колегата ми от Симфоничния оркестър на БНР тубиста (копист) Николай Темнисков, който работи с Румен от много години. Темнисков направи партитурата и всички щимове за всеки един инструмент. И двамата колеги даряват този аранжимент на децата, свирещи на ударни инструменти, и на ученическия духов оркестър на Копривщица. Румен и Ники, вие сте част от съвременните будители на България, за да има все още стойностна култура и качествена музика!”

  Тук е моментът да припомним, че през 2021 за второто издание на Лятната академия за брас ансамбли (и първо с майсторски клас ударни инструменти) световно известният джаз музикант - барабанист, композитор и аранжор проф. Христо Йоцов дари на ученическия духов оркестър към СУ "Любен Каравелов" специален аранжимент на песента "Хубава си, моя горо" - официален химн на Копривщица. Точно този аранжимент вече звучи на всички официални събития на града.

  Преподавателите ударни инструменти в Лятната академия Копривщица 2022

  Преподавателите медни духови инструменти в Лятната академия Копривщица 2022

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram