Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”
 • English
 • Nederlands
 • 2 години Сдружение "Брас перспективи"

  Кръстина Денчева
  5 април, 2023

  На 5 април 2023 Сдружение "Брас перспективи" навършва две години. Нито малко, нито много. Но вече достатъчно за поглед назад с удовлетворение от първите ни стъпки в стремително Allegro molto agitato. Във всеки от вече осъществените ни проекти и във всеки от планираните (засега само до есента на 2025) влагаме душата си и максимално високи критерии за професионализъм, по които се стремим да работим без изключение. Всеки от тези проекти е и сбъдване на една мечта на някого от екипа ни. Вече е ясно за мнозина, че ни влече на Север - Нидерландия, Финландия, Дания, предстоят проекти, които ще ни отведат в Швеция, Исландия и - вероятно - Норвегия. Предстоят изненади и за самите нас, защото има мечти, които изглеждат невероятни до момента, в който ги превърнем в осъществен красив проект. 

  Какво се случи в тези две години: 
  * Три издания на Лятната академия за брас ансамбли в Копривщица, която започна по инициатива на проф. д-р Карафезлиев през 2020. През 2021 и 2022 към нас се присъединиха колеги - преподаватели от София и ученици от всички музикални училища в страната специалност ударни инструменти. Четвъртото издание на Академията ще бъде от 21 до 27.08.2023.

  Лятна академия за брас ансамбли Копривщица 26 - 30.08.2020

  * Проведохме третата кръгла маса “Брас перспективи” като възнамеряваме тази традиция да бъде продължена в помощ на преподавателите медни духови и диригентите на духови оркестри в цялата страна.

  * Почти с изненада открихме, че сме успяли да създадем, запишем и издадем не един, не два, а цели 3 албума. Два от тях са от приказния снежен проект, в който старинните празнични песни на Скандинавия и Северна Европа оживяват в нови, атрактивни аранжименти за 5 тромбона и 5 гласа в “Коледни истории за брас и глас” 2021; за брас ансамбъл от 5 тромбона, тромпет и флюгелхорн и две разкошни зимни картини за 4 виолончели със соло тромпет и соло тромбон в “Коледни истории за брас и мраз” 2022. Какво предстои през 2023 ще стане ясно на 26 ноември... В третия албум Сдружението ни бе в ролята на продуцент и издател. Благодарни сме за доверието от страна на Атанас Карафезлиев, чийто втори самостоятелен албум “Българският тромбон. 22 години по-късно” направи премиерата си на 10.12.2022 във всички музикални платформи и със специален концерт на живо. 

  * Създадохме и активно развиваме нашия официален сайт https://brass.bg на български, английски и нидерландски език. Той постепенно се превръща в електронно списание, ориентирано не само към българска, но и към световна аудитория, която се интересува от браса не само като музика, но и като вълнуваща, поднасяща изненади субкултура.

  * Вече две години разказваме нашите “Истории за брас”, в които разкриваме в целия им блясък миналото и настоящето на българската школа медни духови инструменти. До момента сме публикували 42 статии и интервюта на български, английски и нидерландски език. А предстоят още почти толкова само до края на 2023. 

  * Продължихме да работим по програмата ни от сертифицирани международни майсторски класове. Разбира се, с приоритет са класовете тромбон и брас ансамбли: през 2021 с проф. Гьоргю Гивичан - Унгария и през 2022 с Ремко де Ягер - Нидерландия. Преди броени дни от 23 до 25 март осъществихме и първия ни майсторски клас тромпет и брас ансамбли с преподавател Теро Линдберг (Финландия). Беше вълнуващо и различно преживяване с фокус върху популярната музика. Какъв интересен и вдъхновяващ международен майсторски клас ни очаква през ноември 2023 ще запазим в тайна до края на лятото.

  Международен майсторски клас тромпет и брас ансамбли с Теро Линдберг (Финландия), 23 - 25.03.2023 в НМА "Проф. П. Владигеров". Фотограф: Нели Куртева

  Проектите ни дотук се осъществиха с безрезервната и доброжелателна подкрепа на нашите партньори: посолствата на Дания, Финландия и Нидерландия у нас, НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Община Копривщица. Част от проектите ни реализирахме с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и Министерството на културата на Република България.

  Отправяме дълбоки благодарности лично към Нейно превъзходителство посланика на Финландия Кристина Кувая - Ксантопулос, Негово превъзходителство посланика на Дания Йес Нилсен и Негово превъзходителство посланика на Нидерландия Симон ван дер Бург за интереса и доброжелателната подкрепа, които ни оказват при осъществяването на нашите северни проекти. Благодарим и на екипите на трите посолства, на чието съдействие и съвети знаем, че можем да разчитаме.

  Изказваме нашата благодарност към ректора на НМА “Проф. Панчо Владигеров” проф. д-р Сава Димитров за партньорството и възможността международните ни майсторски класове да се провеждат в любимата ни Alma mater.

  Благодарим за дългогодишното сътрудничество на кмета на Община Копривщица г-жа Бойка Дюлгярова, с чиято подкрепа Лятната ни академия се провежда във възрожденската атмосфера на града и в историческите сгради на Първото класно училище “Св. Св. Кирил и Методий” и Народно читалище “Хаджи Ненчо Палавеев”. 

  Радваме се, че работим с колегите от Spectrum Vocal Band, Underground Cello Quartet, звукозаписно студио "НОВЕ", с художника Светозар Колев - Питкин, официалния ни фотограф Весела Илкова и търпеливия ни дизайнер предпечат Никола Николов.

  Виждаме как Сдружението събира все повече съмишленици и участници в своите проекти. Вярваме, че можем да постигнем още много в подкрепа на младите български брас музиканти и за запазване на ценната историческа памет на школата ни медни духови. Продължаваме напред, темпото е Allegro molto agitato!

  Харесай ни във Фейсбук

  LinkedIn

  Атанас Карафезлиев

  © 2021 Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

  music-note linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram